Paha ilma

Satelliittista mitattu ilmanlaatu Euroopassa (typen oksidien pitoisuudet).Delft nuolen osoittamassa paikkassa. (lähde: ESA/Promote)

Lensin eilen Hollannista Köpikseen ja sitä kautta takaisin Lundiin. Se oli jo viides Köpiksen lento tän vuoden aikana. Heräsin yöllä ja vesihanaa etsiessäni kävelin ovea päin kun unohdin etten ollutkaan enää kotona. Allergiat jäivät kuitenkin Hollantiin. Allergiaepisodini näyttävät alkavan silloin kun lentokone tömähtää Schipholin kiitoradalle ja loppuvat siihen kun Öresund jää selän taakse. Olo on Hollannissa kuin olisi koko ajan enemmän tai vähemmän flunssainen. Nokkaröörit ovat hiekkapaperia ja joskus aamuisin tuntuu siltä kuin tonnin lyijypainoa oltaisiin pidetty rintakehän päällä yön yli. Kortikosteroideja ja antihistamiineja on kulunut enemmän kuin WADA sallii. Mistä tuo sitten johtuu.. onko Delftin kämppä homeessa vai olenko vain Hollannille algeerinen? Jälkimmäinen ei olisi mitenkään yllättävää kun ajattelee, että elämme Euroopan saastuneimmassa kohtaa. Liikennettä on paljon ja Rotterdamin ja Ruhrin teollisuusalueet ovat lähellä. RIVM:n ilmanlaadun mittarit näyttävät lähes poikkeuksetta vihreätä, mutta tarkkaan kun katsoo niin asteikot alkavat arvoista joita pidetään Suomessa raja-arvoina. Kahlasin viime viikolla ison määrän julkaisuja läpi joissa ilmansaasteiden ja astman välistä yhteyttä on tutkittu. Eräässä RIVM:n julkaisussa todetaan tylysti ”.. it was estimated that in 2003 in the Netherlands 3,400 – 5,700 people have died prematurely due to air pollution.”

Edit 22.11.08: Dutchnews kirjoittaa, että pienilläkin investoinnella tilannetta voitaisiin oleellisesti parantaa.

2 responses to “Paha ilma

  1. Jep jep. Sain eilen varmaan elämäni ensimmäisen astmakohtauksen, josta blogaan varmaan enemmän jossain kohtaa. Pitääpä tilata lääkäriaika ja alkaa ihmetellä asiaa.

  2. Raskaan puoleiselta tuo ilma näyttää… Meillä oli täällä Porissa ongelmia työpaikalla koneellisen ilmanvaihdon kanssa tuossa vielä vuosi sitten, kun jengiä oli jatkuvasti sairaslomalla. Asiaa tutkittaessa kävi ilmi, että ilmanvaihtoputket olivat täynnä roskaa: hiekkaa, kivipölyä ja muuta moskaa. Homettakin löytyi toiselta puolen taloa. Keskustassa käy myös joskus huono tuulahdus tehtailta päin, mutta pääosin ulkoilma on varsinkin Meri-Porissa hyvin raikasta.

Kommentointi on suljettu.