Trondheim

Tulin eilen takaisin Trondheimista, jossa oli NordForskin kolmipäiväinen netwo(r)kkaus tapaaminen. Miitti oli Statoilin sponssaama, joten tarjoilut kyllä pelasivat. Onneksi ennalta ilmoitetusta menusta oli poistettu valaanliha, mikä oli minunlaisen puolibuddhalaisen (tai kenties yksi neljäsosa sellaisen) mielestä viisas valinta. Luennoilla vilisi kvantti-Hall ilmiötä, Bose-Einstein kondensaatteja, kvanttikryptografiaa, fermioneja ja tietenkin bosoneita.

F. esitteli aaltofunktion kahdelle bosonille.

F. esitteli aaltofunktion kahdelle bosonille.

Illat kuluivat baareja kolutessa. Kantakapakaksi tuli lopulta Mikrobryggeriet, josta saa erinomaista paikan päällä tehtyä stoutia ja portteria, eikä hintatasokaan ollut nyt niin mahdoton kuin kuvittelin (olisko ollut luokkaa 7 egee/paintti). Kolme Oslossa opiskelevaa suomalaista kundia pitivät suomalaisten mainetta yllä puhuen votkasta ja puukoista. Flunssan ja kipeän kurkun takia join vain lasin puoliväliin, jolloin kundien proffa tuli ihmettelemään, että ”Hetkinen, etkö sinäkin ollut suomalainen? Vai onko huono olo?” Vastasin jälkimmäiseen myöntävästi ja ilmeisesti pelastin näin proffan maailmankatsomuksen täydelliseltä romahtamiselta. Kun ilta eteni ja tyhjien lasien määrä pöydällä lisääntyi niin vanhemmilta tieteenharjoittelijoilta alkoi tulla tunnustuksia tyyliin ”Ainiin, pari vuotta sitten annoin akatemialle arvion siitä sun granttihakemuksesta…”. Kaikki ruottalaiset tuntuvat muuten järjestäen pitävän itseään ’sosiaaliliberaaleina’. Kysyin, että mitä tämä liberaalius on, kun ruotsalaisethan tuntuvat säätelevän kaikkea mahdollista ja mahdotonta laeilla, asetuksilla, rajoituksilla yms. Vastauksista päätellen tuntui siltä, että liberaalius on sanassa mukana vain pehmentämään shokkia minkä jotkut ihmiset saavat kun mainitaan sosialismi.

Keskiviikkona iltapäivällä oli muutama tunti aikaa käväistä katsomassa kaunista Trondheimia ja sen keskiaikaistatrondheim cathedral katedraalia. Sen julkisivua koristavat kymmenien pyhimysten patsaat, mukaanlukien norjalaisten oma P. Olov. Ilmeisesti suhteita Ranskaan pidettiin rakentamisen aikaan yllä niin että patsaiden joukossa on myös Pariisin P. Denis – kuvattuna kirjaimellisesti pää kainalossa. Hänhän on tuo kuuluisa pääsärkyisten suojeluspyhimys. Keskusta oli tietenkin meluinen, mutta vähän syrjemmässä löytyi postikorteista tuttuja värikkäitä pikkutaloja.

Kaikenkaikkiaan oli mukava keikka ja kenties olen nyt kovin networkkautunut, kun useat alan tyypit alkavat olla tuttuja etunimeltä. Ainoa asia kun jäi harmittamaan oli se, ettei näkynyt eläimen eläintä koko matkan aikana. Ei norjalaisia lampaita saatika sitten jotain hauskaa hauvaa esim. norjanhirvikoiraa. Takaisin tullessa lentokentällä olo oli aika nuupahtanut, mutta hilpeyttä jaksoi herättää se, että joka paikassa oli vielä Sterlingin mainoksia, joissa kysyttiin ”Thinking about your next flight?”. 😀 Onneksi en kerinnyt varaamaan marraskuun lopun lippua Amsterdamiin ennen ku se firma meni nurin.
Trondheim

One response to “Trondheim

Kommentointi on suljettu.