Terveydeksi

Koko workshop-porukka kävi viime torstaina ekskursiolla Gekkeikanin pienen sake-tehtaan museossa. Tehtaan sake-setä selitti japaniksi ja prof. G. tulkkasi. Sedän mukaan saken makuun vaikuttaa erityisesti se kuinka suuri osa riisinjyvästä käytetään hyväksi prosessissa. Jos riisinjyvästä kuoritaan vain vähän (noin 70-100% käytetään hyväksi) sake saa varsin voimakkaan maun. Tätä laatua voidaan nauttia kuumana tai kylmänä. Jos jyvästä käytetään vain ydin saadaan ginjo-sake (50-60%) ja dai-ginjo-sake (30-50%), joiden maku on vähemmän terävä ja (joidenkin mielestä) puhtaan hienostunut. Mutta sake-setä muistaa mainita, että nämä laadut ovat terveellisimmät, ja sakeahan ei juoda maun vuoksi vaan terveyden takia. Joka päivä pitäisi juoda 1 dl sakea, ei enempää eikä vähempää, jos haluaa elää terveenä pitkään. Näiden laatujen lisäksi setä mainitsee erikoisuuksina Namazaken, joka on pastoroimatonta sakea ja säilyy vain muutaman viikon jääkaapissa, ja Koshun, joka on tynnyreissä kypsytettyä sakea. Saimme muistoksi tölkilliset sakea ja ajattelin ylläpitää terveyttä oikein kunnolla joten ostin sen lisäksi kaksi pulloa sakea, yhden kiotolaisen junmain ja toisen dai-ginjon myöhemmin kalatorilta. Kuka haluaa tulla maistelemaan ja vertailemaan?

Mainokset

One response to “Terveydeksi

Kommentointi on suljettu.