Ei hullumpi valinta

Obama on kuulemma valinnut Steven Chun energiaministeriksi. Koska Chu on fysiikan nobelisti niin uutinen oli positiivinen yllätys ja antaa vähän toivoa, että USA:n hallituksessa aletaan ottaa esim. ilmastonmuutos vakavasti. Chu sai 1997 fysiikan Nobelin tutkimuksestaan atomien laserjäähdytyksen alalla. Idea, että laserilla voi jäähdyttää on varmaan aika outo useimmille. Eikö laserilla ollutkaan tarkoitus höyrystää TIE-hävittäjiä eikä jäädyttää niitä kalikoiksi? Mutta laserilla voi tehdä melkeen mitä vaan. Laserjäähdytyksen periaate on vähän sama kuin autojen nokkakolari: Tietyntaajuinen laservalo ’valitsee’ atomit, jotka liikkuvat vastakkaiseen suuntaan kuin laservalo ja kopsahtaa niitä päin, jolloin atomin vauhti hiljenee. Tällä tavalla saadaan atomien lämpöliike eliminoitua eli käytännössä atomien lampötila voidaan laskea hyvin alhaiseksi, jopa asteen miljardisosan päähän absoluuttisesta nollapisteestä.

Näin Chun viime talvena luennoimassa Hollannin ’fyysikkoseuran’ vuositapaamisessa. Chu oli kuitenkin vaihtanut alansa lasereista energiatutkimukseen. Hän korosti sitä, että energian saatavuus on yksi tärkeä osatekijä siinä, miten maapallon nykyiset 6 miljardia ihmistä ruokitaan. Mutta energiankäytön ei saisi heikentää maapallon asuttavuutta. Chun mielestä on mahdollista pitää nykyinen energian kulutustaso ekologisesti. Kuitenkin puheessa häiritsi minua jonkin verran se, että kaiken ratkaisuksi hän esitti vaihtoehtoisia teknologioita, jotka mahdollistaisivat ’vihreän’ kulutuksen. Itse kulutuksen karsimisesta ei paljon puhuttu. Olen hieman skeptinen, että nykyisellä kulutustasolla fossiiliset polttoaineet voitaisiin korvata ympäristöystävällisillä energiamuodoilla. Chulla on kuitenkin visio ”Apollo-ohjelman” kaltaisesta energiavallankumouksesta, jossa lyhyessä ajassa valtavalla työpanoksella voitaisiin saada suuri muutos aikaan. Chulla on varmasti tuossa haastetta, sillä ongelma ei minusta ole se, etteikö rahaa olisi vaikka tuollaiseen ”Apollo-ohjelmaan” vaan se, että kuka sen rahan saa. Varsinkin nyt, kun näyttää olevan tulossa hieman huonommat ajat. Bushin hallinnon aikana puolustusbudjetti on yli kaksinkertaistunut eikä Pentagon varmaan tykkää, että heidän budjettiinsa kajotaan. Kuka luopuisi saavutetuista eduista. Selitä nyt sitten vaikka ohjuspuolustusjärjestelmää (esim. Airborne Laseria tai jotain muuta Todella Tärkeätä) kyhääville insinööreille, että nyt teidät miljardit meni aurinkokennoteknologian kehittämiseen. Mutta onneksi suunta on nyt ainakin oikea. Muutoksiin voi mennä kymmeniä vuosia, mutta tämä vaikuttaa hyvältä alulta.

Mainokset

3 responses to “Ei hullumpi valinta

  1. Jaa-a.. Veikkaan, että Obama haluaa eroon Bushin hienosta visiosta, tuosta ”mennään ny eka vaikka kuuhun ja katotaan sit mitä tehään”. Luulen, että Constellation-ohjelmaa muutetaan kovastipaljon, jos sitä ei sitten hyllytetä kokonaan. Ja Griffin joko mukautuu tai saa kalossista.

Kommentointi on suljettu.