Picked up for you – week 51

 • Hiilidioksidipäästöt sukkaavat, joten sukataan me hiilidioksidii. Nature News raportoi, että hiilidioksidin kaappaus suoraan ilmakehästä näyttäisi toimivan, ainakin teoriassa. Iso mutta on tietenkin taas raha. Teollisuus pystyy ostamaan paljon halvemmalla päästöoikeuksia kuin mitä hiilidioksidin siivilöiminen ilmakehästä tulisi maksamaan.
 • Nature raportoi, että autistien näöntarkkuus voikin olla lähes yhtä hyvä kuin kotkilla. Tutkimuksessa testattiin viidentoista autistin näkö ja huomattiin, että se oli keskimäärin noin 20/7. Tutkimus antaa viiitteitä siitä, että ero selittyy silmän solurakenteella eikä aivojen erilaisuudella. Jos tarkkuudet muuttaisi ”digikameratarkkuuteen” niin autistien kennossa olisi lähes kymmenen kertaa enemmän megapikkelssii, kuin normaalin 20/20 näön omaavalla ihmisellä olisi. Ilmiö voi myös liittyä siihen, että joillakin autisteilla (autistic savants) on valokuvantarkka muisti eli he pystyvät muistamaan esineet hyvin tarkkaan yksityiskohtineen.
 • Lisää sarjassamme ”tiede on rikki”: Sciencessä oli juttu, jossa kerrottiin, että review-papereiden määrä on huimassa kasvussa, koska niihin viitataan yleensä enemmän kuin varsinaisiin tutkimuspapereihin. Tämä kehitys on lehdillekin miellyttävää, koska enemmän viittauksia tarkoittaa lehdille suurempaa impact factoria. Näytän itsekin syyllistyvän tähän reveivausbuumin nostatukseen, kun review-papru on duunin alla. Mutta mitä kertoo tieteestä se, että suuret lehdet ylpeinä esittelevat impact factoreita, joihin on laskettu mukaan paperit, jotka on vedetty pois lehdestä tai joiden datan on huomattu olevan täyttä skeidaa? Jutun follarissa ehdotetaan lääkkeeksi sitä, ettei ajatella sinistä jääkarhua. Se on vaikeeta, mutta Naturen ja Sciencen kaltaisilla tiedeikoneiksi muodostuneilla lehdillä voi oikeasti olla vaikutusvaltaa muuttaa järjestelmää.
 • Cyphoderris strepitans lajin sirkkanaaraat rouskuttavat kopuloinnin aikana koiraan siipiä. Tämä rajoittaa tehokkaasti koiraan pelehtimisiä muiden naaraiden kanssa. Koska koiras ei osallistu jälkikasvun kasvattamiseen, naaraan saama hyöty tuntuu äkkiseltään ajateltuna rajoittuvan vain herkulliseen siipimuhennokseen. Mutta, kuten tuore tutkimus osoittaa, tämä hyöty naaraalle (tai haitanteko koiraalle) ei olekaan mitenkään olennaista tässä kannibalismissa vaan se, että siipien mutilointi laskee koiraan immunovastetta. Nämä(kin) elikkoparat on siis ’ohjelmoitu’ käyttäytymään niin, että immunologinen variaatio säilyy suurena lyhytikäisistä yksilöistä muodostuvassa populaatiossa, jossa yksilöillä ei ole samanlaista immunologista adaptiivisuutta kuin selkärankaisilla.

Tuo otsikko muuten tulee siitä, että 10 vuotta sitten CERN:issä jaettiin noin kerran viikossa läpyskää ”picked up for you – an invitation for further reading” (en tiedä, mutta saattaa olla, että jaetaan vieläkin). Ajatus oli silloin saada jengi kiinnostumaan siitä, mitä toisilla tieteen aloilla tapahtuu ja menemään kirjastoon referenssin kanssa ottamaan asiasta enemmän selvää. Idea toimii kuitenkin netissä paljon paremmin, kun useimmat tiedejutut julkaistaan ensin siellä ja kiinnostavia juttuja voi klikata suoraan. Eli elkää uskoko tuota tuubaa, mitä itse kirjotan vaan lukekaa alkuperäiset julkaisut (jos lafkasi tilaukset ovat siis kunnossa…). Don’t forget to take your daily dose of 15 minutes of wonder. 🙂

2 responses to “Picked up for you – week 51

 1. Siis SILMÄssä itessään on ero. Häkellyttävää. Tämä kuulostaa mielenkiintoiselta siksi, että se natsaa niin hyvin omiin havaintoihin. Eräitten lapsilla on käytännössä todettu näkemisen vaikeuksia yhtäältä ja toisaalta taas hämmentävän kovan luokan erottelua juurikin visuaalisen informaation perusteella.

  Kuvien katselemisen opettelu oli ilmeisesti siksi niin hiiskatin vaikeaa, että informaatiota tulvii ähkyyn asti eikä havainnointi jaksa prosessoida sitä tilanteen tarvitsemalla tavalla. Kuvan katsomiseen pitäisi rajata näkeminen vain siihen kaksiulotteiseen plättyyn ja siinä oleellisiin muotoihin ym. eikä esmes satsata heijastuksiin, pinnan epätasaisuuksiin tai vastaaviin. Voin kuvitella, että yltiönäkemisestä seuraa aisti-integraatiollekin hassuja juttuja.

  Telkkarinkatselu ei muuten edelleenkään oikein skulaa meillä päin ja teksti-TV on murhaa. Auttaisikohan teräväpiirto? Palapelit ovat vähän turhan helppoja, tosin yli 200 palaa ei ole koklattu. Hmmm. Joululahjaidean kohdalla aivoissa syttyi lamppu.

  Kiitämme näistä kaikista poiminnoista, vaikka aivan sattumoisin tämä yksi juketti kiinnitti huomion.

 2. Kaura: jees, aika hämmentävää, mutta näin väitetään. Etten ny puhuisi ihan palturia niin quottaan tuota papruu: ”.. we may postulate that our findings of significantly enhanced visual acuity .. may be due to atypically high numbers of foveal cone cells or to dopamine receptors at the retinal or neural level..”. Ihan vaan tuli mieleen, että auttaisko keinotekoisesti aikaansaatu epätarkkuus (huonot silmälasit) suurempien muotojen plokkaamisessa. Mutta jos se olis niin yksinkertaista niin olishan se keksitty jo sata vuotta sitten.

Kommentointi on suljettu.