Tohtorinkoulutus FAIL

Hesari uutisoi, että a) Suomessa on ennätysmäärä tutkimusta tekevää väkeä, noin 80 000, joista kuitenkin vain 13 prosenttia on tohtoreita b) opetusministeriön johtaja Anita Lehikoinen mukaan ”tohtoreitten koulutusta pitää myös monipuolistaa niin, että he kelpaavat myös yrityksiin.”

FAIL!

Jos tohtorinkoulutukseen sisällytetään vielä nykyistäkin enemmän sellaista tuubaa mikä hyödyttää yritysmaailmaan meneviä niin se on yleensä vain pois tieteelliseen perustutkimukseen tähtäävän koulutuksen tasosta, joka on nykyisellläänkin huono. Oikeesti. Jos teollisuus haluaa ulkoistaa tutkimuksen ja tuotekehityksen yliopistoihin niin siitä vaan, mutta sitä varten voi kyllä tehdä vaikka uuden tutkinnon, sanotaan sitä vaikka nohtorintutkinnoksi.

5 responses to “Tohtorinkoulutus FAIL

  1. No voi hyvät hyssykät sentään tuota uutista (ja toki taustalla olevaa todellisuutta). Lehikoisen vihjeettömyys tutkimustyön todellisuudesta on aikamoinen – vaikka voisikin olla kivaa ja sillai jos labroissa olis 80% duunareista väitelleitä, mutta tuskin suomesta sellaista labraa löytyy jolla olisi varaa palkata tohtoreita. Hei ehkä Lehikoisella onkin myös tarkoitus uudistaa tiederahoitusta Suomessa, vaikkapa moninkertaistaa sen? 🙂

    Ja siitä olen myös samaa mieltä, että nykyinen tohtoriskoulutus ei anna oikeasti riittäviä työkaluja tiedemaailmassa pärjäämiseen. Pitäisi erottaa toisistaan tohtoristutkinto jonka jälkeen mennään tekemään akateemista tiedettä siitä jonka jälkeen mennään yrityksen asiantuntijaksi – vaikka tämä tietysti olis ikävää niiden kannalta jotka kypsyy akateemismaailmaan ja haluaisi siirtyä ”Oikeisiin töihin”. Mutta ehkä tuollaisen erikoiskoulutuksen aikana voisi selvittää itselleen aikaisemmin mitä haluaa ja mitä ei?

  2. Se on aina riski, että ryhtyy alalle, jonka myöhemmin tajuaa olleen väärä. Jos tohtoreita pitää varmuuden vuoksi kouluttaa kaikenlaiseen muuhunkin, niin laitetaanko seuraavaksi liikunnanopettajankoulutukseen 6 kuukauden pakollinen ohjelmointikurssi, niin että jos opettaminen ei maistukaan niin voivat ryhtyä koodiorjiksi? 😉

  3. Tai se, että nykyisin jotkut valmistuneet tohtorit joutuvat pakon edessä lukemaan kasvitieteitä, jotta saisivat edes sen silpputyön pätkän jostain… Kun siivoustyöt eivät oikein maita.

  4. Jotta saisi siivoustöitä, pitäisi siivota ensin CV liiallisista opinnoista. Eivät firmat halua ylikoulutettuja työntekijöitä.

  5. Yoe, Janka, Petri, Tuuli: Tosiaan, voidaan kyllä olettaa, että ihmisillä on jotain käsitystä haluaako tehdä tiedettä vai ei viimeistään sen jälkeen, kun gradu on kasassa. Eli oliko se tutkimus mälsää, ihan ok, vai saiko siitä jotain erityisiä viboja. Jotta tieteen tekeminen nykymaailmassa olisi mielekästä siinä pitää olla kyllä tietynlainen persoonallisuus: http://xkcd.com/242/
    😀 Sellasta joskus tapahtuu, että tajuaa alan olleen väärä, mutta viistosti takavasemmalle (”yritystohtorilinjalle”) poistuminen voitaisiin tehdä helpoksi vaikka kahtena ensimmäisenä gradschool vuonna.

Kommentointi on suljettu.