Supernova Early Warning System

Tänään on ollut toiveikas fiilis. Liityin nimittäin Supernova Early Warning Systemin (SNEWS) e-mail listalle. Jos jossain lähimailla kosahtaa supernova niin tieto siitä tulee kätevästi postilaatikkoon monta tuntia (tai jopa päivää) ennen kuin tähtitaivaalla alkaa näkymään mitään. SNEWS perustuu siihen, että jos supernovassa tähden ydin romahtaa ja muodostuu neutronitähti niin hiukkasreaktioissa vapautuu muutaman sekunnin aikana valtava määrä korkeaenergisiä neutriinoita. Neutriinot eivät juurikaan vuorovaikuta materian kanssa, joten ne livistävät supernovan ytimestä lähes valon nopeudella. Sähkömagneettinen säteily ja muut hidut taas vuorovaikuttavat ja poukkoilevat ympäriinä tähden materian keskellä ennen kuin pääsevät ulos. Tästä seuraa, että neutriinopurkaus supernovasta tavoittaa Maan useita tuntejakin ennen kuin kaikki muu säteily ehtii perille. Neutriinoja on kuitenkin edellä mainitusta syystä hyvin vaikea havaita, mutta SNEWS yhdistää useita neutriinoilmaisimia mm. Japanin Superkamiokanden ja Italian neutrino-ilmaisimen Grand Sasso vuoren uumenissa.

Supernovia ei ole tietenkään näkynyt eikä kuulunut viime aikoina, mutta idean pitäisi toimia. Vuonna 1987 Linnunradan naapurigalaksissa paukkui supernova SN1987A ja neutriinoilmaisimet havaitsivat noin 20 neutriinoa kolme tuntia ennen kuin mitään muuta tapahtui. 20 neutriinoa kuulostaa aika pieneltä määrältä, mutta vastaa valtavaa neutriinovuota. Silloiset ilmaisimet olivat paljon pienempiä kuin nykyiset ja SN1987A:n etäisyys Maasta oli noin 168000 valovuotta. Jos jotain vastaavaa tapahtuisi Linnunradassa nyt niin havaittujen neutriinoiden lukumäärä liikkunee tuhansissa. SNEWS on perustettu lähinnä sen takia, että kukaan ei oikeastaan tiedä mitä supernovassa tarkkaanottaen tapahtuu räjähdyksen aikana ja välittömästi sen jälkeen. Järjestelmä antaa astronomeille arvokkaan etukäteisvaroituksen ja osaa kertoa suunnilleen, mihin osaa taivaankantta pitäisi teleskooppi suunnata havaintoja varten. Ja SNEWS antaa tietenkin monelle amatööriastronomillekin aikaa kaivaa se putki naftaliinista ja löytää hyvä havaintopaikka ennen kuin ilotulitus alkaa.

Sitten vaan odottamaan postilaatikon äärelle, että alertti tipahtaisi. Reload… Reload… 😀 Hengitystä ei kyllä tosin kannata pidättää, sillä ihmiskunta voi hyvinkin pommittaa itsensä kivikaudelle ennen kuin tähtitaivaalla alkaa tapahtumaan mitään suurempaa säpinää. Niinkuin listan tervetuloilmoituksesakin mainitaan:

Keep your fingers crossed that mother nature provides us with a
galactic supernova to watch sometime before we’re too old and grey!

Mainokset

One response to “Supernova Early Warning System

Kommentointi on suljettu.