Next stop – Mars

Toissaviikolla Naturessa puitiin, että mikä meni USA:n tieteessä putkeen ja mikä perseelleen Bushin hallinnon aikana. Monet jutut ovat tietenkin makuasioita. Eräässä artikkelissa hehkutetaan Bushin hienoa visiota mennä taas kerran kuuhun miehitetyillä lennoilla. Itse olen sitä mieltä, että tuo altzheimer-projekti olisi syytä dumpata. Kuussa on jo käyty ja se on pieni, todennäköisesti kuiva kivenmurikka. Juutuubista voi käydä kattomassa miltä siellä näyttää, jos on päässy unohtumaan. Itse sanoisin, että ainoa järkevä miehitetyn lennon kohde on tällä hetkellä Mars. Ensin Marsiin ja takaisin ilman laskeutumista, siinäkin riittää jo haastetta seuraavaksi 20 vuodeksi.

Nasa ja Euroopan avaruusjärjestö Esa ovat saaneet kaksi kilpailevaa projektiehdotusta (TANDEM ja LAPLACE) seuraavaksi yhteiseksi luotainprojektiksi aurinkokunnan kaasujättiläisille, Saturnukseen ja Jupiteriin. Cassini ja Huygens luotaimet ovat onnistuneet tehtävässään niin hyvin, että Nasa ja Esa ovat pistämässä taas miljardin likoon samantyyppiseen projektiin. Hiukan masentavaa on tosin se, että yhdensuuntaiselle lipulle matka-aika on 5-8 vuotta. Miehitetty lento tuollaisilla matka-ajoilla on täysin poissuljettua. Fysiikan lait ja nykyinen rakettitekniikka yksinkertaisesti rajoittavat saavutettavia nopeuksia. Fakta on, että avaruutta ei valloiteta nykyisillä kemiallisilla reaktioilla toimivilla raketeilla. Kaikkee pientä kuunvalloitusprojektia niillä voi nysvätä, mutta aika onnetonta se on. Ei vaan riitä raketin putkessa potku, ei rahoittajilla fyrkka ja eikä kansalla kärsivällisyys.

Vaihtoehtoja voi yrittää tietenkin kehittää, mutta suurempiin nopeuksiin vaaditaan enemmän energiaa, johon pystyy vain raketti, joka toimii jollakin muulla tavalla kuin kemiallisilla reaktioilla. On pakko siirtyä ydinreaktioilla toimivaan rakettiin. Sellaisia ehdoteltiin jo 1960-luvun innovatiivisina vuosina (esim. NERVA-projekti ja venäläisten rd0410). Jopa legendaarinen rakettien isäpappa Wernher von Braun visioi, että Marsiin mennään fissiolämpö-raketilla. Oi niitä aikoja, kun tiedemiehetkin hohtivat pimeässä. Mutta jos joku nykyään koettaisi edes ehdottaa ydinkäyttöisiä raketteja niin se saisi kaikki tahot kimppuunsa; cian, mossadin, griinpiissin ja jengin kaduilta.

Ainii, mielestäni avaruuden ”valloittamisen” tärkein lisäarvo on tähän asti ollut se tieto, että elämä tässä maailmankaikkeudessa ei ole itsestäänselvyys vaan hauras vahingoittumaan eikä vaihtoehtoisia koteja ole lähimaillakaan. Ei se, että tämä tieto maailman menoon kovasti vaikuttaisi, mutta onhan kaikkee kiva tietää teoriassa, eikö vaan?

Mainokset

One response to “Next stop – Mars

  1. Päivitysilmoitus: Obama dumppasi Constellationin « Merkintöjä·

Kommentointi on suljettu.