∞ < ∞ ?

Legendaarinen fyysikko Steven Weinberg on huomenna tulossa käymään ja pitää luennon. Labran käytävillä pohditaan, että pitäisikö luentosalin eteen mennä jonottaan telttojen kanssa jo edellisenä iltana. Luennon aihe on useiden kvanttifysiikan teorioiden epämiellyttävä piirre, että jos yrittää laskea lähes mitä tahansa niin tulos on lähes aina ääretön. Kuitenkin fyysikot tietävät, että jotkut äärettömät ovat suurempia kuin toiset äärettömät (kuulinko jonkun pään poksahtavan siellä?), joten helvetinmoisella teoreettisella koneistolla ja kikkailulla (renormalisaatiolla) voi äärettömistä saada taas äärellisiä lukuja, joita voi verrata kokeisiin. Mutta ongelma on edelleen se, että haluttaisiin teoria jossa äärettömiä ei tulisi vastaan. Weinberg oletettavasti puhuu tästä siis huomenna.

Huomasin myös, että heinäkuun loppupuolella olisi Kobessa mielenkiintoinen konferenssi, jonne voisi mennä esittelemään parinkin paperin tuloksia. Asiaa vain mutkistaa se, että kesä on vielä täysin avoin duunin suhteen ja erinäiset tahot tykkäävät istua apurahahakemusten päällä vielä pitkään.

Mainokset

3 responses to “∞ < ∞ ?

  1. Ei tarvi mennä edes äärettömyyksien äärettömyyden vertailuun kun korvissa alkaa poksua… fysiikka on niin ÄRRH-AAGH! Aikaparadoksit! Välimatkat valovuosissa! Mikrokosmokset! Eihän noita pysty ihminen edes hahmottamaan! (Ja silti luen tätä blogia, joojoojoo…)

  2. Robert Crumbia simuloiden: ”Voitko kestää maailmankaikkeuden… tähdet… kauniita eikö… mutta eivätkö ne oikeasti ole aika PELOTTAVIA!!”

  3. Maailmankaikkeuden duuni on olla pikkasen outo ja pelottava.
    Etenkin kirjallisuus jossa pohditaan vakavissaan, että maailmankaikkeus on vain joku ohjelma ison tietokoneen syövereissä (”digitaalinen fysiikka”) pitäisi olla k-18. Mutta mitä enemmän näitä kauhukertomuksia lukee niin sitä korkeammalle kauhukynnys vaan nousee…

Kommentointi on suljettu.