Hyvää syntymäpäivää Darwin

Pari päivää sitten Charles Darwinin syntymästä tuli kuluneeksi tasan 200 vuotta. Merkkipäivää halutaan nyt juhlistaa Hollannissa antamalla yli puolelle koko Leidenin yliopiston evoluutiobiologian osastosta kenkää. Tämä lopettaisi lähes koko klassisen evoluutiobiologian opetuksen Hollannissa. Koko skandaali alkoi siitä, että valtio (tarkemmin sanoen tiedeministeri Ronald Plasterk) aloitti kampanjan, jossa tieteen tasoa pyritään kohentamaan lisäämällä kilpailua. Ja kilpailuttaminenhan tarkoittaa aina käytännössä sitä, että menoissa säästetään ja budjetteja leikataan – säästyneet rahat annetaan sitten jollekin, jolla rahaa on jo yllin kyllin (ns. Matteus efekti). Osastojen arvioinnin jälkeen tultiin siihen tulokseen, että evoluutiobiologiahan on se vähiten kilpailukykyinen ala, joten kirves sai töitä evoluutiobiologian osastolla. Kriteereissä oli mm. opiskelijoiden lukumäärä ja tulot yliopistomaailman ulkopuolisista granteista. Ulkopuoliset granttitulot olivat tuolle osastolle heikot, kenties sen takia, että evoluutiobiologia ei lupaa universaalia lääkettä syöpään, eikä se ala myöskään liity kovastipaljon puolustusteollisuuteen tai turvallisuuteen. Mediaseksikkäämmät biologian alat, kuten molekyylibiologia, taas saivat pitää entiset budjettinsa.

Evoluutiobiologit ovat tietenkin raivoissaan sekä Hollannissa että muualla – ei vähiten sen takia, että osaston tieteellinen taso on ollut ensiluokkainen. Netissä voi käydä allekirjoittamassa vetoomuksen, että tuota osaston teurastusta ei toimeenpantaisi. Surullista tämä on myös sen takia, että kyseessä ei ole mikään yksittäinen tapaus vaan kokonaisten tieteenalojen konkursseja on odotettavissa lisää, jos rahat jaetaan pelkästään kilpailun ja osastojen tulosten näkyvyyden perusteella. Se saa nykyään fyrkat, joka osaa vakuuttaa usein tieteestä täysin ymmärtämättömät rahoittajat oman tieteenalansa loistavista mahdollisuuksista sekä osoittaa nopeatempoista etenemistä. Käytännössä granttihakemukset ovat tämän takia täynnä kaikkea epärealistista mämmiä, joka uppoaa täydestä lyhytnäköisille rahoittajille. Nämä kun näkevät kenties tuloksista suunnan, mutta eivät välttämättä ymmärrä ollenkaan sitä, kuinka mahdoton itse projektin päämäärän saavuttaminen saattaa olla.

Itse tiedettähän tämä tapaus ei palvele millään tasolla. Lähinnä tässä voittavat intelligent designin ja kreationismin kannattajat, joiden vaikutusvalta on Hollannissa ollut perinteisesti suurta. Mutta minkä teet? Puhuin asiasta labrassa emeritusproffa C:n kanssa, joka on myös kritisoinut ääneen tieteen tilaa. Hänen ohjeensa oli tosin yksinkertaisesti se, että on hyvä tietää järjestelmän puutteet, mutta että on tärkeätä pelata sen säännöillä, koska muuten ei pärjää. Kuulemma sitten kun olen siinä eläköitymisen kynnyksellä niin on varaa jo pelata vähän järjestelmän muuttamiseksikin. Eli palaan aiheeseen sitten 30 vuoden päästä. 🙂

2 responses to “Hyvää syntymäpäivää Darwin

  1. To be continued… Jos Suomen lainanoton tarve kasvaa vielä entisestään niin johan alkavat täälläkin leikkurit jyystämään, sanon mä.

  2. Ronald Plasterk on kyllä osoittautunut pirunmoiseksi pettymykseksi. Olin muistaakseni hänen ministeriydestään ihan innoissani – edellinen opetusministerihän kannatti ”avointa diskurssia ID:n ja evoluutioteorian välillä” tjsp.

Kommentointi on suljettu.