Picked up for you – week 8

Muutama valittu pala tässä teille viikonlopun viihteeksi :

  • Viime viikolla kaksi Maata kiertävää satelliittia kopsahtivat yllättäen toisiinsa 700 km korkeudessa. Kysymyksessä ollut mikään pieni hipaisu vaan oikein kunnon nokkakolari ja jälki oli sen mukaista – maata jäi kiertämään tuhansia romun paloja. Nature raportoi, että nyt tuo romupilvi uhkaa suunniteltua sukkulalentoa Hubble-avaruusteleskoopille sillä todennäköisyys sille, että sukkula tai astronautit joutuisivat avaruusromun tulilinjalle on huomattavan suuri. Ei olisi tosiaankaan kiva saada otsalohkoon vaikka satelliitista irronnutta mutteria, joka painelee kiertoradalla nopeudella 10 kilometriä sekunnissa. Nasa päättänee lähiaikoina onko riski liian suuri vai lähetetäänkö astronautit kuitenkin huoltokeikalle (punaisissa Star Trek puseroissa?)
  • Täydelliset auringonpimennykset ovat Maassa aika harvinaisia. Niin harvinaisia etten itse ole koskaan nähnyt. Mutta teorian mukaan Kuussa auringonpimennykset ovatkin yhtä yleisiä kuin Maassa kuunpimennykset 🙂  Kuuta kiertävä japanilainen Kaguya luotain on juuri kuvannut auringonpimennyksen ”timanttisormuksen”.
  • Ennen jenkeissä kaikki oli suurta, mutta ny täl puolen rapakkookin osataan. Nimittäin Esa:n valtavan kokoinen avaruusluotain Herschel on valmis! Kun se laukaistaan joskus huhtikuussa (Planck-luotaimen kanssa) Kourousta se tulee olemaan suurin avaruudessa oleva observatorio 3.5 metrin mittaisella peilillään. Vertailun vuoksi Hubblen peili on vain noin kaksimetrinen. Jos laukaisu mokataan niin 1.7 miljardia euroa paukkuu taivaan tuuliin.

Joo, laukut on sitten pakattu ja lauantaina taidankin nukkua jo Kruununhaassa. Saattaa tulla jonkinlainen deja vu -fiilis. Vaikka oon muka kuukauden duunikeikalla aikaa riittänee myös virvoitusjuomien latkimiseen…

4 responses to “Picked up for you – week 8

  1. Hei oot sää nähnyt täydellisen auringonpimennyksen (tai ainakin osan tapahtuneesta). Ex muista? Vuonna 1990 käytiin Vammalassa tasolouhimolla aamuyöllä katsomassa ilmiötä.

  2. Mut melkein kuiteskin? 😛 Te taidatte olla jo Hesassa. Meikämanni laskeutuu sinne sitten ensi viikolla…

Kommentointi on suljettu.