Tunarointia

Yöllä säpsähdin kun joku möykkäsi olkkarissa, mutta sitten tajusinkin mistä oli kysymys. Olin unohtanut, että Krunassa oli se kummitus. Vanja ilmeisesti oli tullut vain toivottamaan tervetulleeksi.

Menivät sitten tunaroimaan OCO-hiilidioksidisatelliitin laakaisun pari päivää sitten. Satelliittia laukaisussa suojaava kupu, ”konepelti”, ei irronnutkaan laukaisun aikana ja aiheutti sen, että lastista tulikin liian painava. Tästä syystä Taurus raketin kakkosvaihe ei olisi jaksanut puskea satelliittia suunnitellulle kiertoradalle. Koko hoito päätettiin ditchata jonnekin Antarktikselle pingviinien iloksi. OCO-tiimi teki duunia seitsemän vuotta tuon satelliittin kanssa, joten tämä on varmasti iso kalkillinen bitteriä heille. Taurus-raketilla ei ole ollut muuten kovin hyvä menestys. Kolmesta viimeisestä laukaisusta kaksi on päätynyt pusikkoon. Siitä voi sitten laskea payloadinsa vakuutukselle hinnan.

OCO:lta oltaisiin saatu yksityiskohtaista tietoa minne se hiilidioksidi uppoaa ja mistä sitä syntyy. Mutta hätä ei ole ihan vielä tämän näköinen. Tammikuussa laukaistu japanilainen GOSAT on kiertoradalla ja tarjoaa tarkkaa tietoa kasvihuoneilmiötä aiheuttavien kaasujen pitoisuuksista, muttei niin tarkkaa maantieteellistä jakaumaa kuin OCO:lta oltaisiin saatu. On kauan epäilty, että ilmaston hiilidioksipitoisuuksien kasvu on yhteydessä myös maamassojen (ja meren) oletettuun alentuneeseen kykyyn imeä hiilidioksidia ilmasta, mutta kun kovaa dataa ei ole ollut saatavana niin mitään ei ole ollut mitä lätkäistä ilmastonmuutosskeptikoiden eteen pöydälle. Eri maiden hiilidioksidipäästöjen valvominen ei myöskään onnistu – eikä siis nyt tule onnistumaan vielä useaan vuoteen.

Näillä ilmastonmuutosta tutkivilla satelliiteilla ei ole muutenkaan ollut kovin hyvä säkä viime aikoina kun edellisestä romurallista ei ole ku jokunen vuosi. Jääkarhut saivat silloin leikkikalukseen jäämassojen sulamista tutkivan Euroopan avaruusjärjestö Esan Cryosatin (kuulinko, että joku siellä takavasemmalla, viistosti alhaallapäin, sanoi, että ”salaliitto”?). Mutta Cryosat on nyt rakennettu uudestaan ja uusi yritys laukaista se on joskus loppuvuonna.

Asiasta kolmanteen: Nature news raportoi, että vaihtoehtoteoria(t) dinosaurusten sukupuutosta on saanut pikkasen lisää evidenssiä. Normaalitiedehän nykyään väittää, että asteroidi mäjähti liitukauden lopulla Maahan ja sytytti sellaset tulipalot, että pienhitupäästöjen aiheuttama ilmaston kylmeneminen nitisti melkein kaikki matelijat. Nyt liitukauden lopun tuhkakerroksia on analysoitu ja niistä ei löydykään hiiltyneitä kasvinjämiä vaan tuhkan kemiallinen rakenne muistuttaa fossiilisten polttoaineiden palamistuotteita. Spekulointi (ja tulosten kyseenalaistaminen) on tietenkin täydessä käynnissä. Iskikö asteroidi öljy- tai maakaasukentälle? Tuon oletetun asteroidin aiheuttama 180 km leveä Chicxulub-kraateri Yukatanin niemimaalla on lähellä nykyisiä Meksikon öljykenttiä. Söpömpiin teorioihin kuuluu se, että joku mateleva elämänmuoto onnistui käyttämään hiiltä laajamittaisesti ja aiheutti samanlaisen katastrofin kuin mitä ihminen on nyt duunailemassa. 🙂

One response to “Tunarointia

  1. Ihan ilmiselvä salaliitto! Dinot istuvat parhaillaan jossain ja naureskelevat ihmisten hankaluuksille.

Kommentointi on suljettu.