Picked up for you – week 12

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n GOCE satelliitti oli valmiina laukaistavaksi tänään klo 16:21 Suomen aikaan, mutta 7 sekkaa ennen laukaisua lähtölaskenta hyyty ja laukaisu jouduttiin siirtämään. Venäläiset just tsekkaavat mikä niitten Rockot-raketille ny yhtäkkiä tuli. Tuota rakettien yskää on tosiaan ollut liikkellä enemmänkin viime aikoina, mutta parempi näin kuin, että fiba huomattaisiin 7 sekkaa laukaisun jälkeen. Noita raketteja ku ei voi oikein taskupysäköidä laukaisun jälkeen minnekään varikolle korjauksia varten. Sanotaan, että GOCE on todella nätti satelliitiksi. Satelliitithan ovat yleensä sellasia epämääräisiä kasoja instrumentteja, putkia, levyjä yms., mutta GOCE onkin todella söötti ja virtaviivainen (isn’t it the sweetest thing?) Sen on tarkoitus mittaa Maan gravitaatiokentän epätasaisuuksia todella tarkasti. Koulussahan opimme, että maapallo on geoidi, mutta sekään ei ole tietenkään tarkkaanottaen ihan totta, koska vuoristot, jäätiköt, magmakentät, merivirrat yms. aiheuttavat pieniä muutoksia Maan massojen jakaumaan. Joku sanoi, että GOCE:n erottelukykyä pystyy vertaamaan siihen, että jos se pistäisi öljytankkerin vaa’alle niin se pystyisi lukemassa havaitsemaan painonlisäyksen siitä, kun höyhen laskeutuu tankkerin kannelle. Tälläisen tarkkuuden saavuttamiseksi GOCE:n pitää kiertää Maapalloa todella alhaisella kiertoradalla, vain noin 270 km korkeudessa. Maapallon ilmakehä ulottuu hyvin ohuena tälle korkeudelle ja GOCE tarvitsee sen takia ionimoottorin, ettei kitkan takia menettäisi nopeuttaan ja tipahtaisi takaisin Maahan. Tästä syystä sen pitää olla myös tuollainen solakan muotoinen. GOCE:n mittaustuloksilla on monta käyttöä : jäätiköiden sulamisen havainnointi, maanalaisten magmavirtojen seuranta, merivirtojen muutoksien havaitsemista… Oikeastaan mikä vaan, mikä aiheuttaa muutoksia maapallon massan jakaumaan. Venäläinen Rockot-raketti on muuten entinen SS-19 ”Stiletto” mannertenvälinen ydinohjus, joka on nyt pasifistiseen tyyliin taottu miekasta auraksi. Ei vaan. Vanhentuneita romuja ne o, joista Venäjä haluaa päästä jotenkin eroon.

Higgsin hiukkasen etsintä on taas päässyt Nature newseihin. Tuo Higgsin bosoni onkin melkonen veijari, koska se on laittanut fyysikot leikkimään kuurupiiloa. Onko se sängyn alla? Ei oo. Siivouskaapissa? Ei.. Sohvan takana? Ei näy. Heinäsuovassa? Ehkä! Tuohon viimeiseen tulokseen nimittäin Fermilabin fyysikot ovat päätyneet. Heidän kokeensa näyttää, että todennäköisesti Higgsin bosonin massa ei ole välillä 160-170 GeV (1 GeV on vähän enemmän kuin mitä protoni painaa). Aikaisemmin energia-alue alle 114 GeV on myös poissuljettu CERN:issä. Eikä se luultavasti ole myöskään raskaampi kuin 185 GeV. Kun kaikki tähänastiset tulokset yhdistää niin voidaan sanoa, että Higgsin bosonin massan pitäisi olla juuri sellaisella massa-alueella, että mahdolliset havainnot siitä hukkuvat helposti kokeita piinaavan kohinan sekaan. Tekee elämästä hankalaa. Tietenkin hauskinta olisi, jos tultaisiinkin kaiken leikkimisen jälkeen sellaiseen johtopäätökseen, että ei sitä Higgsiä olekaan olemassa sillee oikeesti, aikuisten oikeesti. ”Hähhähhää, emmä ollukaan missää!”.

Luin myös tutkimuksesta, jossa painekammiohoito 30% suuremmassa ilmanpaineessa ja happirikkaassa ilmassa poistaisi merkittävästi austimiin liittyviä oireita ainakin syvimmin autististen ihmisten kohdalla. Kuulemma jo noin tunnin oleskelu päivässä voi tehdä suuren eron vertailuryhmään verrattuna. Kukaan ei oikein tiedä miksi painekammio toimii austistien kohdalla, mutta ajatellaan että se voi liittyä hapen kuljetuskyvyn parantumiseen aivoihin sekä tulehdusoireiden lieventymiseen. Painekammiotahan käytetään myös mm. sukeltajantaudin ehkäisyssä sekä FAS:in oireiden hoidossa. Painekammio maksaa yli kymppitonnin, joten ne eivät varmaan ihan heti yleisty, ainakaan ennen kuin terapian pitkän aikavälin hyödyistä on saatu enemmän näyttöä.

Haluatko tienata $64,000? Fyysikko Anthony Legget lupasi juuri äsken sellaiset fyrkat sille, joka osoittaa Majorana fermionien olemassaolon (tai sitten vaihtoehtoisesti sen, että ne ovatkin science fictionia). Multa ei nyt taida irrota todistusta, mutta aattelin, että jos jollakulla teistä olisi se pöytälaatikossa valmiina, niin laittakaapa postia Tonylle.