Uusi yritys

GOCE:n laukaisu epäonnistui eilen sen takia, että Rockot-raketin laukaisutornin ovet eivät auenneet (FAIL!). Venäläiset ovat kuulemma fiksanneet ongelman ja jos he saavat tänään Mossen konepellin auki niin GOCE lähtee liikenteeseen klo 16:21. Laakia voi kattoo ESA TV:stä.

Edit 19.3.: Laukaisu onnistuikin sitten viimein ja GOCE on polaarisella kiertoradalla. Tää ei nyt sitten ollu mikään miehitetty lento eikä raketin mukana lentänyt edes lepakkoakaan, mutta GOCE tulee tarjoamaan ainutlaatuista tieteellistä dataa, mitä näillä miehitetyillä lennoilla ei voi saada. Lisäksi paljon huokeammalla hinnalla. Siinäpä tarpeeksi raison d’êtreä GOCE:lle. 🙂

Edit 21.3.: ESA on ilmoittanut, että GOCE on nyt ajettu ylös ja valmiina duuniinsa! Esimmäiset datapaketit on jo downloadattu. Mutta GOCE:n päivät ovat luetut, koska satelliitissa on polttoainetta vain noin kahdeksi vuodeksi. Tämän jälkeen rakkine tipahtaa alas taivaalta ja uusi härveli joudutaan laukaisemaan sen tilalle.

Edit 7.4.: GOCE:n ionimoottori on onnistuttu käynnistämään suunnitelmien mukaisesti. Tämä moottori tuottaa hyvin pienen työntövoiman, joka vastaa vain muutaman gramman painoa. Tämä on tosin elintärkeää satelliitille, joka muuten tipahtaisi alas avaruudesta siihen vaikuttavan pienen kitkan takia.