Faulte d’argent

Lama puree myös tiedemaailmassa. Nature newsin mukaan viimeisin uhri on brittien Clover teleskooppi, jonka oli määrä mitata kosmisen taustasäteilyn polarisaatiota. Projektiin oli jo pistetty yli 5 miljoonaa euroo ja vielä oltaisiin tarvittu 3 miljoonaa, mutta projektin rahoittaja Science and Technology Facilities Council kertoi, että heidän rahakirstut ovat tyhjät. Lähes valmis teleskooppi on sitten limbossa. Vastaavia tapauksia on varmasti tulossa lisää tässä lähivuosien aikana.

Nature Neurosciencessa puolestaan raportoidaan, että kutinaan auttaa raapiminen. Tutkimuksessa on nyt tunnistettu taustalla vaikuttava neuraalinen mekanismi. Voisin ehdottaa seuraavaksi tutkimusaiheeksi sen elämää suuremman kysymyksen, että miksi joitakin ihmisiä voi kutittaa (tickle) ja toisia taas ei. Joskus kutittaminen voi aiheuttaa kutinan. Missä suhteessa tickle on siis itchiin?

P-Korea yritti sitten laukaista jotain kiertoradalle, mutta ilmeisesti kolmivaiheisen raketin kakkosvaihe feilasi ennen aikojaan ja koko hoito tipahti mereen. Tämä yritys meni toisaalta vähän paremmin kuin viime kerralla, kun ohjuksen ensimmäinen vaihe tilttasi. Tämä raketti on tekniikaltaan samankaltainen kuin 1950-luvun lopun Thor-Able (joka sekin feilasi melkein joka laakilla). Lännessä ”epäiltiin”, että P-Korean testissä olisi ollut kyseessä pitkänmatkan ballistisen ohjuksen koe, mutta voidaan väittää, että sitähän se oli ihan määritelmän mukaan. Jos jotain saa kiertoradalle saa sen myös Tyynenmeren toiselle puolelle, jopa pikkasen pienemmällä vaivalla. Toinen asia on tietenkin se, että onko P-Koreaa nyt syytä pelätä enemmän vai vähemmän kuin vaikka auton alle jäämistä. Maailma toisaalta selvisi kylmästä sodasta ilman ydintuhoa vaikka laukaisunappeihin nojaili luultavasti yhtä hulluja tyyppejä kuin mitä P-Korean johdossa nyt löytyy. Kauhun tasapaino pitänee tälläkin kertaa ohjukset siiloissaan vaikka P-Korea olisikin kehittänyt jonkun pienen ydinpummin. Oma arvioni on, että tästä jupakasta hyötyvät kaikki paitsi veronmaksajat. USA:ssa puolustusteollisuus saa lisää tilauksia antiballistisille ohjuksilleen ja P-Korean johtajat puolestaan nostavat pakasta käteen pikkasen lisää kortteja neuvottelupöydässä. Kiinakin on varmaan mielissään, koska yleisön mielenkiinto on jossakin muualla kuin sen omassa asevarustelussa.

One response to “Faulte d’argent

  1. Kaipa tääkin on taas P-Korean yritys pitää jotain kättä pidempää handussa, kun ruoka-apuneuvotteluja käydään taas jossain välissä. Ja Kiina lienee todellakin takapiruna koko jupakassa.

Kommentointi on suljettu.