Geenit skannattu

Lähetin pari viikkoa sitten 23andme:lle kupillisen sylkeä ja lupasivat analysoida geenit noin 10 viikossa. Mutta tänään sain mailin, että skanni onkin jo valmis. En tiedä ajattelivatko sitten, että nämä saarikowsket ovat jo vähän niinku kanta-asiakkaita vai olivatko saaneet lisää työvoimaa.

Perimässä ei paljastunut kovin paljon mitään outoa. Perimäni on lähes kokonaan pohjois/itäeurooppalainen, kartalla vähän idempänä kuin T. Melkeen venäläinen, varokaa vaa. Aasiaa ei ollu ku hyvin pieni pätkä ja sekin voi olla kohinaa. Äitilinjan haploryhmä on T2b2 (R2d2 olis kyllä ollu coolimpi), joka on tyypillinen itäeurooppalainen haploryhmä. Y-kromosomi löytyi kuin löytyikin, joten sain samaan hintaan myös isälinjan haploryhmän analyysin. Ryhmä on R1a1*, mutta se ei tunnu kertovan mitään, koska se on hyvin yleinen Itä-Euroopassa.

Sit ominaisuudet. Olen kuulemma keskipituinen (sic), hieman keskimääräistä tyhmempi, ja laktoosi-intolerantti (häh?). Suunnaton pettymys oli kun en saanutkaan geeneistäni sitä pitkään etsimääni ekskusea jatkuvasti kolottavalle nami&suklaahampaalle. Siis suklaalevyn puoliintumisaika on mun käsissä noin kaksi sekunttia ja testifirma pokkana väittää, että luultavasti syön keskimääräistä vähemmän makeita ruokia. Jokin sentään tuntuu tutulta: lihakseni soveltuvat voimalajeihin, O-ryhmän veri, kivunsieto on huono, simmut eivät ole ruskeat enkä kaljuunnu helposti (no vähän on harventunu). Aineenvaihduntani poistaa äkäseen kofeiinin elimistöstä, joten ei ihme, että en huomaa mitään vaikutusta kupposella kaffea. Oudolta vaikutti tutkimustulos, että mun genotyypin ihmiset reagoivat oppimisessa paremmin porkkanaan kuin keppiin. Dopamiiniproteiinin rakenne on muka erilainen niillä, jotka reagoivat paremmin kun karttakeppiä lyödään näpeille.

Ja sitten tautiriskit. Jos olet vakuutusyhtiöstäni niin lopeta ny lukeminen, kiitos. Etenkin kiinnosti sukurasiteena olevat herrat Parkinson ja Alzheimer. 23andme oli viimein liittänyt dataan myös tuon pelätyn Alzheimer-riskin indikaattorin rs4420638:n, josta blogasin jokin aika sitten. Pienen jahkailun jälkeen uteliaisuus voitti ja uskalsin raottaa tuota Pandoran purkin kantta… Tyhjä!! Ei helvetillistä (G;G)-variattia eikä edes pikkupahista heterotsygoottia (A;G), vaan viaton ja puhtoinen (A;A). Parkinsonillekaan ei näyttänyt löytyvän mitään tavanomaista suurempaa riskiä.  Jotain pienempiä juttuja löytyi. Statiinit ovat pahasta 17-kertaisen myopatiariskin takia, mutta onneksi en taida tarvita niitä koskaan. Glaukooma uhkaa myös 10-kertaisella riskillä, joten pitänee varata aika silmälääkärille useammin. Jonkin verran korkeampi riski näyttää olevan myös eturauhasyöpään, eli siirrän ostoskärryyn lisää edamame-soijapapuja (tosin tässäkin lienee joku tasapainopiste, etten muutu ihan tytöksi). Psoriasis, reuma, korkea verenpaine ja diabetes väijyvät kulman takan myös vähän tavanomaista todennäköisemmin. Ja sitten sarjassamme todella kivoja juttuja, joista ei ole mitään hyötyä ja toivottavasti ei koskaan myöskään tule olemaan hyötyä: HIV-toleranssini on hyvin korkea erään harvinaisen geenin takia.

7 responses to “Geenit skannattu

 1. ”keskipituinen (sic), hieman keskimääräistä tyhmempi, ja laktoosi-intolerantti (häh?)”

  Olemmekohan me nyt vakuuttuineita siitä että sait oikeat tulokset? 😀

 2. No, teidän keskiarvo on osapuilleen keskimittainen. Jälkikasvunne SAATTAA mahtua japanilaiseen pikkuautoon. 🙂

 3. “keskipituinen (sic), hieman keskimääräistä tyhmempi, ja laktoosi-intolerantti (häh?)”

  ÖÖÖÖh… Toi muu kuulosti ihan uskottavalta, mutta tässä kyllä mennään niin pahasti metsään että miten tuon testin luotettavuuden kanssa nyt oikein olikaan? 😛 Vai onko tämä nimenomainen kohta jossa vähän niin kuin arvaillaan, että ehkä mahdollisesti voisit olla, ”on a good day”

 4. Petri: Geenitutkimus on vähän ku lapsenkengissään vielä ja nämä tulokset ovat yksittäisiä korrelaatioita. Tyyliin ”tämän geenin haltijat keskimäärin 1 cm lyhyempiä kuin muut”. Ja joissain asioissa genotyyppi määrittää jotain ominaisuutta tai sairastumistodennäköisyyttä paljon ja joissain toisissa aisoissa vähän. Eli todellisuus on siis yleensä jossain geenideterminismin ja voit-olla-mikä-transformer-vaan välillä. 23andme antaa ainakin mittarin eri ominaisuuksien kohdalla, että paljon niiden ajatellaan olevan yhteydessä genotyypin kanssa, jolloin loput variaatiosta selittyy ympäristötekijöillä. Lysti maksaa halvimmillaan jotain 350 eeroo, mutta voithan sä jo jotain noista mun tuloksista päätellä. 😀

 5. Glaukooma uhkaa myös 10-kertaisella riskillä!
  Kyllä, Anna Jernströmillä (äidin isän äidillä) oli glaukoomaa.

Kommentointi on suljettu.