Herschel & Planck lähtökuopissaan

Atlantiksen astronautit näyttävät parhaillaan jakoavainta 19 vuotta täyttäneelle Hubblelle. Sillä aikaa ESA:n uudenkiiltävät teleskoopit Herschel ja Planck ovat jo laukaisualustalla Ariane 5 -kantoraketin nokassa. Kapistukset laukaistaan torstaina noin klo 16:21 Suomen aikaa Ranskan Guineasta läheltä päiväntasaajaa. Fiidiä puskee mm. Twitteristä ja laakia voi myös katsoa webistä.

Arianen lähtölaskenta sujuu suurelta osin samaan tapaan kuin sukkulalla: Viimeinen holdi lähtölaskennassa on H-6 minuutin kohdalla. Tämän jälkeen laukaisu siirtyy täysin automatiikan hoidettavaksi. Nestemäistä happea ja vetyä sisältäviä säiliöitä täytetään sitä mukaa kuin nestettä höyrystyy aina H-4 minuuttiin saakka. Säiliöt paineistetaan H-2 minuutin kohdalla, H-1 min kohdalla raketti kytketään pois laukaisualustan sähkölähteestä ja siirtyy omille akuille. H-5 sekunnin kohdalla päämoottorin jäähdytysjärjestelmä irroitetaan. H-0 ei ole vielä liftoff vaan päämoottorin käynnistys. Päämoottori ei yksistään jaksa nostaa rakettia vielä alustaltaan vaan siihen tarvitaan kiinteän polttoaineen apumoottorit. Jos päämoottorin työntövoima on speksien mukainen, apumoottorit käynnistetään H+7 sekunnin kohdalla ja raketti lähtee liikenteeseen. Apumoottorit palavat vähän päälle 2 minuuttia ja erkanevat sitten raketista. Päämoottori puskee yhteensä 9 minuuttia, jonka jälkeen se erkanee raketista ja kakkosvaiheen moottori käynnistetään. Kakkosvaihe polttaa ykkösvaiheen tapaan vetyä nestemäisessä hapessa ja puskee satelliitteja vielä noin 15 minuuttia lisää. Tämän jälkeen satelliitit irroitetaan omille radoilleen, joista ne aloittavat puolestaan päiviä kestävän matkansa havaintopaikoilleen avaruuden L2 pisteeseen yli miljoonan kilometrin päähän Maasta.

Teleskoopit on lastattu raketin nokkaan niin, että infrapuna-observatorio Herschel on kasan päällimmäisenä. Herschel ei ole toki ensimmäinen avaruuten lähetettävä infrapuna-teleskooppi, mutta tulee olemaan 350 cm pääpeilinsä kanssa moninverroin tarkempi kuin sen edeltäjät 90-luvun Infrared Space Observatory 60 cm peilillään ja Nasan Spitzer 85 cm peilillään. Herschelin laukaisu tulee juuri sopivaan aikaan astronomien kannalta, koska Spitzerin instrumentteja jäähdyttävä nestehelium on juuri loppumassa ja teleskooppi lakannee toimimasta vielä tässä kuussa. Lisää Herschelistä edellisessä postauksessani. Planckin pääasiallinen duuni on taas mitata avaruuden taustasäteilyä hyvin suurella tarkkuudella. Jo nyt tiedetään, että taustasäteilyn lämpötila riippuu pikkasen siitä, mistä päin avaruutta säteily tulee. Taustasäteily on vähän kuin big bängin ”kaiku”, joten Planckin tarkat silmät voivat lukea siitä kaikenlaisia pieniä viestejä ajalta hieman kosmisen ajanlaskun alun jälkeen. Koska taustasäteilyn lampötila on noin -270°C sen taajuus on mikroaaltojen puolella. Niiden havaitsemiseen käytetään bolometrejä, jotka mittaavat säteilykvanttien energiaa. Matalan lämpötilan takia mittauskojeet joudutaan jäähdyttämään hyvin mataliin lämpötiloihin, aina asteen kymmenesosan päähän absoluuttisesta nollapisteestä, ettei signaali hukkuisi teleskoopin lämpösäteilyn sekaan.

Ja nyt sitten peukut pystyyn, että laaki menee moitteettomasti.. Nämä härvelit ovat tieteelle ihan liian tärkeitä, että joutaisivat uinumaan kalojen kanssa Atlantin pohjalle.

One response to “Herschel & Planck lähtökuopissaan

  1. Tuskimpa laserasesatelliitilla alas ammutu sukkulat mitään merkitsevät kun em. tekosyy riittää takaamaan uuden sadan – kahdensadan miljardin dollarin (euron) rahat jatkotilauksiin …. puhumattakaan pikku negroidin halusta päästä esinäytenegroidina jatkoon pikku uuden öljysodan avullako ………

    En silti pidä siitä – että niin sanottu pikku vääräsäärivaltio käy laitonta satelliiteilla tapahtuvaa laserasesotaa Stuart MacArthur – terminologian vastaisesti laatikko/levy – tarinallaan.

    Virta pois satelliiteista kun poistuvat oman rajansa ulkopuolelle vai miten tulkitaan aasialaispedophiilien toiminta avaruussukkuloissa ja avaruusasemilla – puhumattakaan heidän sekarotuisista seuralaisistaan – vai tulkitaanko jäte -jätelaji – laji -samalla tavalla kuin piilokamerateknologia televisioissa – jne.

    Nurnbergin (lisää umlaut ..) Säännöstön pohjalta koko kirjailijakerho vuoteen 1972 asti olisi tosin saanut kuolemantuomion pedophiliasta – tosin valtiohan heille kustansi matkalaukut – autot -ja eväät ………. palkoista ja eläkkeistä ja vierailta valtioilta saaduista lahjusrahoista puhumattakaan – tanssijuhlista ja tv – mainonnasta – siinä sitä pikku pervokerholla naama loisti kuten kosmodromien tutka-asema pyörimässä Yleisradion taustakuvan alla – eihän moisesta ohjelmasta ole kuin yli miljoona euroa per uhri koko Yleisradion toimeenpaneman kansanmurhaohjelman ajalta ……….

Kommentointi on suljettu.