Hakone

On torstai-ilta ja ollaan ehditty Hakoneen asti. Se on se paikka missä Ringu-filmin tyttö heitetään kaivoon (majatalon telkussa on muuten ikävän paljon kohinaa). Ulkona sataa kuin aisaa. Päivällä pilvet hetken rakoilivat ja käytiin Owakudanin pistävänhajusilla kuumillalähteillä. Köysirata kulki höyryävien rikkikaivosten yli ja hetkellisesti maisema muistutti enemmän Isengardia kuin tätä alueen normaalia mäntymetsä-Japania. Fuji-onnea ei ole vieläkään ollut matalien pilvien takia. Illala pistäydyimme kuumassa rikkipitoisessa kylvyssä, jonka vesi tuli suoraan tulivuorelta. Lisäksi söimme kuumassa lähteessä keitettyjä kananmunia, kurotamagoja, joiden kuori oli rikistä mustunut. Niin terveellisiä, että jokainen syöty muna kuulemma lisää +5 elinvuotta.

Meren ja vuorten välissä puristuksissa oleva Kobe on nyt siis selän takana. Hieman jäi sellainen fiilis, että suhteellisen länsimaisen tyylinen city japanilaiseksi. Nyt kun katselee suuren Hanshin-maanjäristyksen jälkiä vanhoissa valokuvissa nousee hisut pystyyn ku katselee minkänäköistä jälkeä samoilla nurkilla on ollut reilu kymmenen vuotta sitten. Koben Ninomiya ryokan (ニ宮旅館) oli mainio majatalo, paras (ja halvin) tähän mennessä. Suosittelen, jos perinteinen japanilainen majatalo kiinnostaa. Seinät ovat tietenkin paperista niin kuin kaikissa japanilaisissa puutaloissa, joten bileitä ei sinne kannata mennä pitämään. Toissapäivänä oli apea fiilis kun fluna teki suurhyökkäyksen ja kuumetta oli sen verran, että otsallani olisi voinut paistaa japanilaisen okonomiyaki-pizzan. Mietin jo, että mitä sunnuntaisen lennon kanssa tekee, jos mut kuitenkin viskataan jonnekin eristyksiin sikaflunaepäilyn takia. Koin onneksi kuitenkin ihmeparantumisen ja eilen oli taas jo täysi meno päällä Narassa, jossa oltiin kutittelemassa peuroja sarvista ja katottiin muutama temppeli siinä sivussa.

Kelit eivät ole tosiaan olleet parhaimmillaan. Useimmiten on niin kuuma + sellainen ilmankosteus, että olo on kuin kehnossa saunassa. Mutta Pocari Sweat -juoma auttaa ja pitää vauhdin päällä. Monsuunikaan ei näytä loppumisen merkkejä. Kenties seuraava keikka Jaappaniin sit keväällä kun kelit ovat ihmisystävällisempiä (onpas olo nyt toiveikas). Näin takaperin viisaana olisi varmaan ollut viisainta mennä tällä hetkellä monsuunivapaalle Okinawalle, olisi samalla nähnyt (täydellinen?) auringonpimennyskin. Koben korkeuksillakin konferenssi keskeytettiin vartiksi, että päästiin tuijottamaan auringonsirppiä (ei siis  valitettavasti ihan ollut täysi noilla korkeuksilla enää). Jos keli ei parane niin huomenna koukataan Tokion kautta ja mennä Nagoyaan viimeiseksi yöksi ja sitten on aika taas lentää Suomeen, buu.

Konfe meni ilman suurempia yllätyksiä. Paikalla oli taas isoja pamppuja pr-bisneksiensä kanssa, normaalitiedettä sorvaavia tutkijanplanttuja ja sitten tietenkin onnenonkijoita. Hauskimman puheen piti eräs britti (brittienglanti kuulostaa muuten jostain syystä oikein mukavan kuuloiselta), joka koetti saada plakkariinsa ensimmäisen havainnon ilmiöstä X. Data oli jotain vähän mitä sattuu, hyvällä mielikuvituksella siinä tosiaan näki asian X, ne joilla ei ollut mielikuvitusta olivat ilmeisesti pelkästään hämillään. Vieressäni istunut prof. L. M. tuhisi ja mutisi epäuskoisena koko puheen ajan. Puheen jälkeen tuli kysymysten vuoro jolloin ihmeteltiin, että miksi X ei katoa kun varausten liikkuvuus menee nollille. Britti vastasi, että kyllä hän uskoo, että se katoaa vaikka data ei ulotu ihan sinne asti. Koko luentosali repesi. Erkkikin näki, ettei käyrä sai tehdä melkoista akrobatiaa, että menisi nollille.  No ehkä se oli tieteellinen läpimurto ja pian olemme kaikki vakuuttuneita ilmiöstä X, kun koedatasta saadaan kaikki kohina pois. Tai sitten koko juttu oli vaan cräppiä.

Ens lokakuussa aloitan sitten ilmeisesti toisen post-docin Regensburgissa. 1+1 vuotta on tarjottu ja sanoin jo kyllä kiitos. Kolmen maan loukku jatkuu, mutta ehkä pitää ajatella positiivisesti, että duunia ylipäätänsä on näinä vaikeina aikoina tällä alalla. Että Regensburg-Delft väli ei nyt ole niinkään pitkä kuin Lund-Delft. Ja paikkakin vaikutti hyvältä. Hyvää tiedettä. Kaupunki kaunis. Saksa halpa. Tai halvempi kuin Ruotsi. Loistava tekosyy harjoitella saksaa. Vuoret lähellä. Tuopit litrasia. Vaikka en edes juo kaljaa.

3 responses to “Hakone

  1. Petri: Katotaan ny ensin minkälaisella majoituksella meen sinne.. Riittääkö rahat pieneen kämppään vai joudunko alivuokraamaan jonkun mummon kämpästä huoneen pientä korvausta + fifin ulkoilutusta vastaan.

Kommentointi on suljettu.