Föönausta

Taas on ollut mukavan lämmintä täällä Baijerissa tollasta +10 – +15. Tästä voi kiittää föhn-tuulia. Eteläinen ilmavirtaus dumppaa kosteuden Alppien etelärinteille sateiden muodossa, kuiva ilma nousee vuorten yli ja laskeutuessaan korkeampaan ilmanpaineeseen ilmamassa puristuu ja lämpenee.

Mitään tullattavaa?

The final frontier.

Föhn tulee yleensä puuskina ja saattaa tulla sellasella vauhdilla ja junaa muistuttavalla ryminällä, että jalat voivat mennä alta. Käytännössä fööni tuntuu vuoren alla siltä kuin vuoren päällä olisi..öö.. valtava hiustenkuivain.  Kuulostaa kivalta, mutta jotkut saavat föönistä kuulemma pahoinvointia (Föhnkrankheit). Mekanismia ei olla tieteellisesti kovastipaljoo tutkittu, mutta luulisin, että fööni aiheuttanee ainakin hiihtokeskusten omistajille päänsärkyä, kun he havaitsevat valkean kultansa sulavan pois silmissä lämpimässä ilmavirtauksessa.

Kun nyt kerran kelit olivat hyvät täyty ottaa kaikki irti viikonlopusta.

Eibsee

Eibsee

Lauantaina olin föönilenkillä etelä-Baijerissa Garmisch-Partenkirchenissä (yritin bongata sitä kuuluisaa hyppyrimäkeä, mutta en havainnu). Tällä kertaa ylämäki oli vähän turhan jyrkkä (keskimäärin jotain 20%) ja trailrunning meni vähän rämpimiseksi. Lenkkareihin ei oikein saa jäärautoja kiinni, joten käännyin takasin vähän alla kahdessa tuhannessa metrissä kun alko olla syvemmälti tota sohjoo. Kinokset olivat täynnä sorkanjälkiä, mutta satyyrit olivat ujoja eivätkä näyttäytyneet. Sunnuntai meni kanssa vähän sporttailuksi kun killuttiin Timpan kanssa Juran kivillä ja kallioilla. Hyvän kelin takia kaikki kiipeilijät olivat nousseet luolistaan ja oli niin paljon jengii, että joutu odottaan vuoroaan. Kiipeily on vähän kuin tanssia pystysuoralla lattialla. Pari hauskaa hauvaa tuli nojailemaan muhun siinä kun varmistin T:tä. Lihakset ovat nyt mukavan mureina ja sitä voi ottaa kvanttitransporttilaskut taas esille.

Trailrunningu

Myöhäisyksy Garmischissa.

Torni

Timppa kiipeää "Tornia".

One response to “Föönausta

  1. Juu tääl on ollut kanssa jotain fööniä ties mistä kanarialta asti puhaltanut. +6- +9 koko ajan ja vettä tulee kuin hanurista. Pimeää on jo keskellä päivää. Luultavasti tämän synkempää ei voi olla.

Kommentointi on suljettu.