Köpiksen tunnelmissa

Aloitin ilmastotalkoot lentämällä aamulla kotoa Hollannista Nurnbergiin.

Ilmastonmuutosta hillitsemään ehdotetaan kaikenkarvaisia strategioita. Kaikille niille näyttää tosin olevan yhteistä se, että ehdotetusta strategiasta on vähiten harmia (tai jopa eniten hyötyä) esittäjälleen. Kannan siis korteni kekoon ja ehdotan jonkinlaista anekauppaa: koska lihantuotanto on yksi merkittävimmistä kasvihuonekaasujen lähteistä (kokonaisuudessaan paljon pahempi kuin vaikka lentoliikenne) niin kasvisateriat verovapaiksi ja lihalle haittavero 50%. Paitsi lampaanpihvistä saisi synninpäästön vasta kun pulittaisi 200% veron. Minusta tämä olisi erinomainen tapa vähentää kasvihuonekaasuja ja ehdotettu sokerivero veisi tilannetta aivan väärään suuntaan! Vegeksi kääntynyt P. McCartney oli vähän vaatimattomampi ehdotuksessaan ja kysyi olisiko yksi lihaton päivä viikossa mitään. Tämäkin tietenkin poiki vastineeksi kommentteja, että pelkkä rehunsyönti tappaa talossa ja puutarhassa.

Katsotaan nyt sitten onnistuuko ilmastokokous päättämään mistään mitään. Tässähän on kysymys ajan ostamisesta eikä ihmiskunnan pelastamisesta. Paisuva ihmiskunta tarvitsee aikaa kehittää uusi kasvihuonepäästötön suuren skaalan energianlähde. Fossiilisten käytön rajoittamisella on lisäksi se hyvä puoli, että samalla voi vähitellen hivuttautuen vieroittua pois öljyriippuvuudesta. Tuota prosessia ei kannattaisi tulevaisuudessa tehdä cold turkeyn tavoin, kun fossiiliset alkavat oikeasti käydä vähiin ja vähäisten varojen hallinnasta tapellaan verissäpäin.

Unohtakaa muuten nuo tavikset ”ilmastoskeptikot”. Nyt olis mahdollisuus kerätä koko potti ja olla sikaflunarokotustenvastainen ilmastoskeptikkokreationisti, joka uskoo maapallon olevan littana kuin pannukakku (ja tietenkin vain vähän päälle 5000 vuotta vanha). Saisikohan tolla sarjalla neljä kertaa enemmän palstatilaa medialta?

3 responses to “Köpiksen tunnelmissa

  1. ”vähäisten varojen hallinnasta tapellaan verissäpäin” joo ja lujaa tapellaankin voinen sanoa… Taistelu on itse asiassa jo alkanut, harva vain tajuaa sen.

    Miten tuo lihansyönti / kasvissyönti -juttu nyt oikein menikään? Muistaakseni ei se pavunviljelykään nyt ihan ongelmatonta ollut ympäristön kannalta 😕 Ja pohjoisessa hohkaavat, kurkkuja keskitalvella tuottavat kasvihuoneet taitavat niin ikään olla ”kiinnostavia tapauksia”.

    Miksi Suomi sai jonkun fossiilipalkinnon? Taitaisi olla Brasilia parempi kohde (ai niin… mutta hehän eivät pahemmin näistä puolista taida vastuuta kantaa)

    Ja sehän on selvä, että Kiinaa ei voisi vähempää kiinnostaa.

  2. Petri: Yksityiskohtiin menemättä ravintoketjun jokaisessa vaiheessa kuluu energiaa ja luonnonvaroja. Sen takia luonnossa pyramidi suppenee huipulle mentäessä. Idea on syödä pyramidin alemmilta tasolta, koska siitä riittää enemmän.

Kommentointi on suljettu.