Obama dumppasi Constellationin

Obama on siis aikeissa haudata Bushin esittämän uuden uljaan Constellation-avaruusohjelman, jonka tarkoituksena oli palata Kuuhun vuonna 2020. Jotkut ovat tyrmistyneitä päätöksestä, mutta se oli yksinkertaisesti vaan ainoa järkevä ratkaisu tälle deja-vu projektille, joka pyrki kopioimaan Apollo-ohjelman teknologiaa ja tavoitteita ja teki sen lisäksi harvinaisen huonosti. Arvioiden mukaan nykyisellä rahoitustahdilla Kuuhun oltaisiin palattu aikaisintaan 2028, kun 100 miljardia taalaa oltaisiin poltettu (ja tietenkin tän kokoluokan budjetit eivät koskaan ikuna ole pitäneet). 100 miljardia on tietenkin paljon vähemmän kuin vaikka Afganistanin sodan rahoitus, mutta kuka laittaa rahansa likoon sen puolesta, että USA:n puolustusbudjetilta siirtyisi lähivuosina rahaa rauhanomaisempiin tarkoituksiin?

Avaruuslennoista maan kiertoradoille on tullut niin business-as-usual, että Obaman esittämä miehitettyjen rakettilaukaisujen yksityistäminen ei ollut yllättävä siirto. Nykyään parhaimmat miehittämättömät kantoraketitkin ovat luotettavampia kuin avaruussukkula. Jotkut voivat tosin vähän kauhistella mihin johtaa yksityisten firmojen mahdollinen kustannuksia-leikataan-turvallisuudessa-säästetään filosofia. Itse ainakin pistäisin muutaman ylimääräisen taalan launch-abort-systeemin testaamiseen vielä muutaman kerran.

Obaman suunnitelmissa on kyllä yksi huono puoli. Kaikki jäivät nyt vähän kuin ilman suurta Päämäärää. Eli suunnitelmissa on lähinnä vain tylsää ISS:llä hengausta ja kaikkee pientä teknologianysväystä. Boring. Elämä tarvitsee tarkoituksen. Obamana olisin lätkäissyt Mars-kortin heti pöytään: ensimmäinen vaihe olisi lento Marsiin ja takaisin ilman laskeutumista. Toinen vaihe laskeutuminen jollekin asteroidille ja kolmas vaihe laskeutuminen itse Marsiin. Vaikeus on vaan siinä, että vuosien pituinen avaruuslento sillipurkissa ei ole oikeastaan mahdollinen nykyisellä mopolla rakettitekniikalla. Keroseenistä tai vedystä ei vaan saa tarpeeksi potkua nopeaan matkustamiseen esimerkiksi Marsiin (blogasinkin tästä joku aika sitten). Nähdäkseni vaihtoehtoja ei ole kovin montaa : joko kehitetään ydinreaktioilla toimivia raketteja tai sitten ei mennä minnekään ja ladataan dvd-soittimeen kiltisti vaan sitä Star Trekkiä.

3 responses to “Obama dumppasi Constellationin

  1. Äh. Babylon 5:sta voi suositella kanssa.

    Mutta Mars… ah, olis se kyllä aika komean viileää. Mutta, tässä on nyt se yksi miinuspuoli: kiinalaiset menevät aivan varmasti tämän jälkeen Kuuhun. Heille 100-200 miljardia on pelkkiä pähkinöitä ja sen jälkeen kuulentojen historia saakin aivan toisen perspektiivin…

Kommentointi on suljettu.