Picked up for you, 6/2010

  • Naturenews raportoi, että aivoleikkaus tietyssä osaa aivoa saattaa muuttaa ihmisen persoonallisuutta hengellisyyteen taipuvaksi. Aiemmin on raportoitu, että persoonallisuus voi muuttua tähän suuntaan near-death kokemuksen tai aivokasvaimen takia. Udinen yliopiston systemaattisessa tutkimuksessa huomattiin, että todennäköisyys moiselle on suurin, jos aivoleikkaus tehdään siinä osassa aivoa, joka käsittelee ihmisen itsensä tilallista suhdetta muuhun maailmaan. Tämä alue on ihmisillä takana sivulla. Jos tämä alue vahingoittuu ihminen voi kokea normaalia enemmän olevansa yhteydessä muihin ihmisiin, luontoon, universumiin tai korkeampiin voimiin tai sitten olevan ruumiinsa ulkopuolella. Nämä out-of-body kokemukset liittyvät voimakkaasti hengellisyyteen. Kenties tämä selittää myös kokemukset, että aivoleikkauksen jälkeen ihminen voi kuin muistaa katselleensa omaa leikkaustaan leijaillen huoneen katossa tai salamaniskun jälkeen tietoisuus hyppääkin puun oksalle katselemaan omaa elvytystään. Mielenkiintoista on myös se, että nämä ”hengellisyyteen” liitetyt aivoalueet ovat eri kuin ne, mitkä ovat aikaisemmin liitetty ”uskonnollisuuteen”. Voidaan spekuloida, että nämä ovat kaksi hieman eri asiaa, jossa uskonnollisuus on enemmän sosiaalista ja hengellisyys enemmän itsetietoisuuteen liittyvää.
  • Sukkulalennot lähenevät loppuaa ja yksi viimeisistä, STS-130, pääsi onnellisesti matkaan maanantaina. Vähän alta yhdeksän minuuttia lift-offin jälkeen sukkula on kuluttanut polttoaineensa loppuun ja päämoottorit pysäytetään (MECO – main-engine cut off). Tämän jälkeen ulkoinen polttoainetankki irrotetaan ja sanotaan, että se palaa ilmakehässä jossain Tyynenmeren yläpuolella. Miksi sukkula ei sitten tipahda mereen, jos tankki kerran tipahtaa? Joku voisi ehdottaa, että tankki on isompi ja putoaa sen takia, mutta lukiossahan ope koetti takoa päähän, että kiertorata avaruudessa ei riipu koosta tai massasta vaan pelkästään nopeudesta. Kun sukkulan moottorit on sammutettu luulisi, että sekä tankki että sukkula menee samaa rataa. Kuvissa näkyy kuinka tankki hitaasti lipuu poispäin sukkulasta, joten ehkä sukkula vähän tönäsee tankkia ja se tipahtaa sen takia jonkkaan? Ei.. MECO:n jälkeen sukkula ja tankki porhaltaa Mach 26:ta (8.8 km/s) joten tankin erkanemisessa saama pieni liikemäärä on kuin hyttysen tönäisy kauniina kesäpäivänä. Oikea vastaus on, että sukkulakin todella palaisi ilmakehään samaa rataa kuin tankki, jos pian MECO:n jälkeen sen rataa ei korjattaisi sukkulan apumoottoreilla (orbital control maneuvre). Sukkula laitetaan MECO:ssa elliptiselle radalle, jonka toinen pää ulottuu ilmakehään. Tuo korjausliike tekee radasta pyöreämmän pienellä energialla ja estää sukkulaa tipahtamasta rankan duunin päätteeksi heti pois avaruudesta. (Joskus vuonna kuokka ja kirves vaihto-opiskelijoiden fyssan peruskursseja opettaessani huomasin, että avaruuslentojen dynamiikan kun ymmärtää niin onkin melkein koko Newtonin mekaniikka hallussa, no ainakin puolet).
  • Kun H. oli pieni H. laski Amigalla fraktaaleja. Mandelbrotin ja Julian joukkoja yms. Nämä matemaattiset fraktaalit ovat itsensä näköisiä (itsesimilaareja) riippumatta riitä kuin syvälle niitä zoomailee. Aiemmin ollaan ajateltu, että luonnossa raja tulee vastaan kvanttien maailmassa. Alkeishiukkaset ovat jakamattomia, joten kvanttifraktaaleja ei ole sen takia olemassa? Sciencessä julkaistiin nyt kuitenkin paperi, jossa tunnelointi-elektronimikroskoopilla (se hitusähkäletähystin) väitetään löytyneen todisteita kvanttifraktaalien olemassaolosta. Fraktaalin muodostaa puolijohdemateriaalin pinnalla elektronien  aaltofunktiot. Kvanttimekaniikka ei tarkoita sitä, että kaikki asiat olisivat kvantittuneita, eli muutuisivat vain hypäyksittäin. Fraktaalin itsesimilaarisuus on periaatteessa mahdollista aaltofunktiolle, jossa voi olla yksityiskohtia äärettömiin asti. Periaatteessa, mutta kukaan ei tietenkään pysty varmistamaan asiaa havainnoin, sillä tarvittaisiin äärettömän tarkkoja mittausmenetelmiä. (Linkki Sciencessa olleeseen juttuun, vaatii tilauksen)
  • Ja sitten vielä uutinen täältä Baijerista. Münchenin Ludwig-Maximilians yliopiston tutkijat päättivät kärrätä köysiradalla parikymmentä ylipainoista miestä vuorelle ja tarkkailla heidän painon kehitystään. Miehet oli valittu sohvaperunoista ja heitä nimenomaan kiellettiin tekemästä mitään ylimääräistä harjoittelua tms. Tulos oli, että miesten ruokahalu väheni, he laihtuivat ja tuo painon putoaminen pysyi vielä ainakin kuukauden verran vuorelta paluun jälkeen. Tulos ei ole kovin yllättävä kun ajattelee, että miedon vuoristotaudin oireisiin kuuluu ruokahalun menettäminen (vuoristotaudissa elimistö siis ei ehdi sopeutumaan tarpeeksi nopeasti harvempaan ilmaan). Joku ehti jo ehdottaa, että jenkkien ylipaino-ongelman voi ratkaista kun Hawaiin sijasta kaikki menevätkin vuoristolomalle Overlook hotellille Oregoniin. Vuoristaan tunnetussa Coloradossa on kuulemma ylipainoisten osuus väestöstä pienin koko jenkkilässä. Baijerin hiihtokeskukset ryntäävät nyt varmaan sponssaamaan tätä tutkimusta.

2 responses to “Picked up for you, 6/2010

  1. Uuh. Tiedetoimittaja yllättää jälleen… kiintoisaa… Mutta miten sukkulalle kävisi jos esimerkiksi yksi sen päämoottoreista sammuisi kesken lennon?

    Overlook Hotel, Oregon on muuten fiktiivinen hotelli. Stephen Kingin Hohto-romaanista.

  2. Tuosta uskonnollisuuden paikasta aivoissa kirjoitti myös V.S. Ramachandran kirjassaan Phantoms of the Brain. Ja Overlookin kohdalla vitsi lienee Petri siinä, että Jack _pilkkoo_ ylikilot pois…

Kommentointi on suljettu.