Eläimet!

Aina silloin tällöin tulee luettua uutisia eläinten kohtelusta Suomessa. Petoeläimiä ajetaan huvikseen hengiltä moottorikelkoilla, sikoja ja turkiseläimiä pidetään helveteissä ja susijahtiin lähdetään heti kun joku on nähny irtiolevan huskyn nurkillaan iltahämärässä (”ihan varmasti oli susi”). Melkeen on päässyt unohtumaan kuinka kurjasti eläimillä voikaan olla kun on tottunut siihen miten esimerkiksi Hollannissa asiat hoidetaan. Se näkyy esimerkiksi siinä, että eläinten puolue (Partij voor de Dieren) sai vuoden 2006 vaaleissa kaksi paikkaa 150-paikkaiseen parlamenttiin. Erään Suomen hallituksen ministerin möläytys, että turkiseläimiä kuvanneet ja materiaalin julkaisseet ihmiset olisivat syyllistyneet rikokseen olisi jo sellainen kardinaaliluokan munaus Hollannissa, että se kaataisi kenties useamman ministerin kerralla niin kuin rivin dominopalikoita. Hollannissa nämä asiat otetaan myös vähän vakavammin, eläinten oloista välitetään ja tehdään vähän muutakin kuin hoetaan, että ”pitäis kyllä tehä jotain”. Koetin joskus myydä suomalaista lohta hollantilaisille, mutta menestys oli heikkoa kun useimmat kysyivät, että ei kai se ole kasvatettua (oli se, ei tullu kauppoja).

Vanhanen myös valittaa, että ei tän takia nyt lakkauteta kokonaista elinkeinoa. Miksi ei? Kas kun useat Euroopan maat ovat jo tehneet sen ihan syystä. Turkiseläinten tarhaus on joko kokonaan tai suurimmalta osin kiellettyä mm. Iso-Britanniassa, Bulgariassa, Hollannissa, Irlannissa, Itävallassa, Kroatiassa, Ruotsissa, Sveitsissä ja Tanskassa (joissain näistä on vielä siirtymäajat voimassa).

PS. Jos haluatte luonnonmukaisen lämpöeristysteknologisen ihmeen päällenne niin ostakaa villapaita ja kiittäkää lampaita (antakaa vaikka muutama ruohotuppo).

4 responses to “Eläimet!

  1. Merinovilla (no, villa usein muutenkin) on ihanaa… paitsi että osaan merinotuotteista liittyy mulesing ja se taas ei ole kovin ihanaa lambeille. Nykyään monesta paikasta saa jo aika hyvin mulesing-vapaita lankoja ja vaatteita/asusteita, mutta alkuperän luotettavassa selvittämisessä on aina oma vaivansa.

  2. Hemi: joo, mulesing ei ole kiva juttu, mutta onneksi siitäkin ollaan luopumassa. Ainakin noiden omien merinotuotteiden valmistajat muka vannovat, että niiden lampaille ei tehdä mitään mulesingii. Mutta tiedä häntä sitten mikä on totuus. Periaatteessahan mulesingia ei tarvi jos lampaan iho ei ryppyile kovastipaljon. Se tarkottaa vähemmän villaa, mutta ei infektioita. Bää.

Kommentointi on suljettu.