Picked up for you, vko 11/2010

Pitäis oikeastaan tehdä puhe ens maanantaiksi, mutta prokrastinoin ja kaivoin sen sijaan muutaman uutisen teille:

  • Eksoplaneettojen metsästäjät ovat viimein alkaneet löytää planeettoja jotka muistuttavat meidän Aurinkokuntamme planeettoja. Kaikki muut tähänastiset eksoplaneetat ovat olleet aika eksoottisia, hyvin kuumia, isoja tai muuten elämän kehittymisen kannalta epätodennäköisiä. Tämä on johtunut ihan siitä, että nykyiset mittausmenetelmät ovat herkimpiä juuri tämänlaisille space-odditeille. Mutta nyt Corot-luotain on löytänyt uuden eksoplaneetan Corot-9b:n, joka on noin Jupiterin kokoinen ja kiertää emotähteään Merkuriuksen kiertorataa muistuttavalla radalla. Planeetan pintalämpötilan on arvioitu olevan keskimäärin jotain sadan Celsius-asteen kieppeillä, eli varsin ”lauha” ilmasto näihin muihin löydettyihin kuumiin veikkoihin verrattuna. Vaikka Corot-9b on kaasujättiläinen ja siten elämän kehittymiselle kelpaamaton niin ajatelkaa vaikkapa tilannetta, että tällä eksoplaneetalla olisi  joku Maan kokoinen kuu..
  • Planck-satelliin tutkimustiimiltä on viimein alkanu valua dataa. Ei vieläkään kosmiseen taustasäteilyyn liittyvää, koska se pidetään vielä visusti piilossa, piilo säpissä ja avain jemmassa. Sivutuotteena on kuitenkin syntynyt nättejä karttoja Linnunradan kylmistä pölypilvistä ja pistemäisistä radiolähteistä. Tsiikatkaa vaikka näitä kuvia: Kelpais jo seinälle pistettäväksi, vaikka false-colour onkin.
  • Kvanttien maailman ajatellaan yleensä olevan jotain hyvin pieniin hiukkasiin liittyvää. Periaatteessa mikään ei kuitenkaan estä makroskooppisten kvanttitilojen syntyä. Yksi esimerkki on suprajohtava magneetti. Isojen kappaleiden laittaminen ihan superpositioon, kahden tai useamman tilan samanaikaiseen yhdistelmään, on vähän vaikeampaa, koska energiat ovat niin pieniä, mutta nyt siinäkin ollaan onnistuttu. 30 mikrometriä pitkä ”kvanttirumpu” ollaan saatu yhtä aikaa soimaan ja olemaan soimatta. Näin karkeasti selitettynä. 30 mikrometriä ei ole tietenkään iso, mutta mikroskoopilla ihan nähtävissä oleva. Kokeet tulevat ehkä tämän jälkeen yrittämään saada kissan kokoluokkaa olevia kappaleita näkyvästi superpositioihin.
  • Axionit ovat merkillisiä eriskummallisia hiukkasia, jotka ehkä selittävät kaikkea mahdollista maailmankaikkeudessa, ehkä jopa pimeän aineen olemassaolon. Ainoa ongelma on, että niistä on saatu hyvin vähän (jos yhtään) todistusaineistoa. Aina kun ollaan saatu muka jotain todisteita niin kohta nämä todisteet osoittautuvat vääriksi tai puuteellisiksi. Axionien olemassaolo ennustettiin sen perusteella, että elämä tulisi niiden myötä helpommaksi teoreetikoille. Ne ratkaisisivat monta ongelmaa. Itse asiassa fyysikko Wilczek keksi nimen axioni näille hiukkasille Axion-nimisen pesuainemerkin mukaan. Axionit siivoisivat pois monta teoreettista ongelmaa yhdellä kertaa. Valitettavasti axioneille on käynyt vähän kuin Axionille: menestys on ollut markkinoilla vähän heikkoa. Muutama vuosi sitten havaittiin, että on olemassa ns. topologisia eristeitä, jotka johtavat sähköä pinnalla, mutta eivät sisällä. Näistä topologisista eristeistä toivotaan nyt johtolankoja axionien jahtaamisessa.