Kops

Protonit revittää LHC:n ringissä jo rutiininomaisesti 3.5 TeV:in energioilla per hitu. Jos TeV ei sano mitään niin tuo 3.5 TeV vastaa käytännössä protonin lihottamista noin 3700-kertaiseksi. Hidun nopeus on silloin 99.999996% valon nopeudesta. Jos joku örkkimöykky sidottaisiin protonin selkään niin tuolla vauhdilla se havaitsisi LHC:n 27 kilometrin tunnelin kutistuneen 8 metriseksi minirinkulaksi (pituuskontraktio). Ensimmäiset törmäykset tulossa 30. maaliskuuta, stay tuned for the end of the world big science.

Lisää uutisia puskee piakkoin CERN:in sivuilla ja twitterissä #CERN.

3 responses to “Kops

  1. Jännää! Vaikken tajunnutkaan tällä kertaa juuri mitään. Kävin katsomassa wikipediasta pituuskontraktion, kuulostaa aika hullulta.

  2. Riina: pituuskontraktio auttaa vaikka avaruusmatkustelussa. Maasta pääsee Andromedaan pituuskontraktion avulla periaatteessa vaikka parissa tunnissa ihan ilman mitään warppijuttuja. Ongelmia voi tulla tietenkin sellasen potkun saamiseen avaruusalukseen sekä se, että suhteellisuusteoreettisilla liike-energioilla joku satunnainen avaruuden pölyhitu voi rei’ittää aluksen pahemman kerran. Päänvaivaa voi tuottaa myös se, että kun avaruusturisti palaa Maahan Andromedasta vauhdikkaan avaruuslennon jälkeen niin paikallinen ajanlasku onkin mennyt 5 miljoonaa vuotta eteenpäin (aikadilataatio). Eipä tarvi murehtia jättikö lähtiessä veroilmotuksen ajoissa.

Kommentointi on suljettu.