LHC up and running!

Eilen ilmassa hoveroi suuren tiedejuhlan tuntua. Cernin fyysikkojen finest hour: 20 vuoden duunin, miljardibudjettien, lukuisten vastoinkäymisten, pettymysten, myöhästymisten, hien ja kyyneleiden, salaliittoteorioiden, epäuskoisten kommenttien, epämääräisten toivonpilkahdusten ja maailmanlopun ennustusten jälkeen LHC-kiihdytin toimii ja on nyt tuotantoajossa! Aamulla hitukimpun ylösajo ensin vähän yski koska koneen herkät turvajärjestelmät ajoivat laitteen alas ja tämän jälkeen toisesta biimistä ei saatukaan hyvälaatuista. Mutta kolmas kerta toden sanoi ja pian ilmaisimet alkoivat rekisteröimään protoni-protoni -törmäyksiä 7 TeV energialla noin 40 kertaa sekunnissa. Päivän lopussa oltiin saatu kasaan jo puolisen miljoonaa törmäystä 3.5 kertaa suuremmilla energioilla kuin mitä tähän asti ollaan koskaan missään hallitusti saatu aikaan. En ihmettelisi vaikka puolet Cernin fyysikoista olis tänään rokulilla karseen darran kanssa. Tuntuu kyllä perhanan hyvältä, että hitufyysikot saivat tämän toimimaan, voi nyyh! I knew you could do it!

Tän menestyksen jälkeen Cern voi nyt viimeistään kutsua itseään nro 1 hitufysiikan labraksi koko maailmassa. Voin vakuuttaa, että LHC (ja sen ilmaisimet) on maailman monimutkaisin laite ja protonien kiihdyttäminen näihin energioihin ei ole mikään yksinkertainen juttu. Jonkun mittatikun voi itselleen saada sillä, että kiihdyttimen rengasta kimpuissa kiertävien protonien kokonaispaino on pienen hiekanjyvän luokkaa, mutta kokonaisenergia vastaa noin sadan kilon pommia. Lienee selvä, että tän luokan energiat pitää olla hyvin hallinnassa ettei biimi tekisi isoa reikää sitä kiihdyttävään laitteeseen jonkun häiriön sattuessa.

Sit vaan odottamaan, että dataa saadaan tarpeeksi kasaan. Kenties  jo parin vuoden päästä joudutaan kirjottamaan taas fysiikan koulukirjat uusiksi. On hyvät mahdollisuudet, että jo tämän ensimmäisen parin vuoden tuotantoajon jälkeen saamme enemmän tietoa siitä, mistä tavarasta tämä universumi on tehty.

3 responses to “LHC up and running!

  1. Vai darra? Mä muistan sillon kun käytiin siel Cernissä niin sillo suamalaisilta (vai oliko se myös muilta?) oli kielletty kafeteriassa viinin juonti muullon ku lounasaikaan, koska jengi istui siel aikaisemmin kaiket päivät litkimässä frangin lasi maksavaa vinkkua.

Kommentointi on suljettu.