Hayabusa palaa kotiin

Kuka muistaa vielä japanilaisen Hayabusa luotaimen, joka vuonna 2005 käväisi perunan muotoisella Itokawa-asteroidilla? Tuo pikku-Fiatin kokoinen luotain räpsi tuhansia kuvia asteroidista ja lopuksi vielä laskeutui sen pinnalle keräämään näytteitä. Vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Hayabusa on saapumassa takaisin Maahan nyt kesäkuussa ja tiputtaa näytteet sisältävän pöntön jonnekin Australian aavikoille. Jos viimeiset tähtäykset onnistuvat Hayabusasta tulee ensimmäinen luotain joka toimittaa näytteitä asteroidin pinnalta Maahan. Ei olisi hullummin, varsinkin nyt kun Obama hehkuttaa uudessa avaruusvisiossaan, että ensin laitetaan astronautit käväisemään juuri jossain Itokawan tapaisella asteroidilla ja sitten se onkin moro ja mennää suoraan Marsiin. Ja unohdetaan toi Kuu-murikka.

Hayabusa laukaistiin jo vuonna 2003 Japanin avaruuskeskuksesta Kagoshimasta. Laukaisu meni hyvin, mutta tämän jälkeen koko tehtävä alkoi muistuttamaan enemmän melodramaattista rainaa. Nehän menevät jokainen suurinpiirtein niin, että alussa lähdetään torvet ja psalttarit soiden suuri tehtävä tähtäimessä, sitten saadaan pieniä voittoja, näyttää hyvältä, mutta asiat alkavatkin mennä kuitenkin päin helvettiä. Aluksi pieniä tappioita, sitten jännitys tiivistyy, tuleekin suurempia mutkia matkaan, ja yhä suurempia uhrauksia, ja lopulta näyttää siltä, että ollaan umpikujassa, koko tehtävä on tuhoon tuomittu eikä koskaan enää edes palata kotiin, nyyh. Mutta! Sitten tapahtuukin the Suuri Ihme ja nipin napin päästään kiipelistä ja lopulta palataan takas kottiin. I always cry at happy endings.

Hayabusan vaikeudet alkoivat jo pian laukaisun jälkeen. Hayabusassa on neljä matkantekoon tarkoitettua ionimoottoria ja ensimmäinen niistä tilttasi jo pian lähdön jälkeen. Sitten Auringossa tapahtunut voimakas purkaus vahingoitti Hayabusan aurinkopaneeleja ja hidasti matkan tekoa. Tämän jälkeen luotaimen asentoa säätelevä järjestelmä (reaction wheels) hajosi. Hayabusa pääsi kuitenkin Itokawalle syyskuussa 2005. Pakollisten valokuvien ja mittausten jälkeen yritettiin laskeutumista. Oli vain kaksi mahdollisuutta koska Hayabusa oli lähdettävä kotimatkalle pian ehtiäkseen takaisin Maahan jäljellä olevilla ”ionibensoillaan”. Toinen yrityksistä epäonnistui. Toinen tavallaan onnistui, mutta meinasi tulla katastrofi. Hayabusan oli määrä olla vain hetkellisesti kiinni asteroidissa näytteenoton ajan, mutta kommunikaatio-ongelmien takia luotain rämähti vatsalleen asteroidin pinnalle ja kökötti siinä puolen tunnin ajan. Ilmeisesti tästä tuli vahinkoa luotaimelle ja moottoreissa havaittiin vuoto. Vuodon takia Hayabusa alkoi kieppumaan holtittomasti, kommunikaatiolinkki menetettiin, luotaimesta meni sähköt ja tilanne alkoi näyttämään jo toivottamalta. Jos linkki ei pelaa niin Maasta ei voi pahemmin lähettää mitään komentoja tilaneen pelastamiseksi eikä voida lähettää mitään korjaussarjaakaan kauaksi avaruuteen. Tilanne saatiin kuitenkin hallintaan kuin ihmeen kaupalla ja Hajabusa aloitti kotimatkansa. Nytkään mikään ei mennyt putkeen. Viime marraskuussa viimeinenkin ionimoottori lotkahti ja se olisikin ollut sen sadun loppu-slut, jos japanilaiset eivät olisi keksineet älykästä korjausta. Moottoreista oli hajonneet eri osat, joten kaksi moottoria yhdistettiin yhdeksi toimivaksi moottoriksi vähän samaan tapaan kuin kahdesta romuautosta voi saada yhden kunnollisen menopelin yhdistelemällä sopivasti ehjiä osia. Nyt näyttää siltä, että jos tuo romukasa ei tilttaa enää kovin pahasti, niin Hayabusa pääsee tiputtamaan näytepöntön Maan ilmakehään kesäkuun alussa. Ja jos tuo baby saadaan vielä talteenkin niin Hayabusa tiimin jäsenet taitavat korkata muutaman isomman pullon  dai-ginjo sakea. Mutta eipä nuolaista ennen kuin tipahtaa. On mahdollista, että sekasortoisen tilanteen takia pönttöön ei saatukaan mitään asteroidinäytteitä.

Blogia Hayabusan viimeisistä vaiheista voi lukea täältä.

Edit 15.6.: Oijoi, dramaattinen Hayabusa projekti sai aivan satumaisen lopun! Kuinka hunajaiselta maistuukaan onnellinen loppu kaikkien vaikeuksien jälkeen. Hayabusa luotain palasi maahan viikonloppuna ja törmäsi maan ilmakehään 12 kilometrin sekuntivauhdilla. Muutamassa sekunnissa luotain oli palanut kitkan takia poroksi. Mutta paria tuntia aikaisemmin emoalus oli ehtinyt laukaista tuon kallisarvoisen näytepöntön, joka oli varustettu erikoisvalmisteisella lämpökilvella ja laskuvarjolla. Japanin avaruusjärjestö JAXA:n mukaan kaikki meni juuri niin kuin pitikin.

Tässä parhaimmat kuvat & videot Hayabusan viimeisistä hetkistä:

Hayabusa tähdenlentona Austalian Woomeran taivaalla (Ozaki Takashi, Yomiuri Shimbun).

Sama fish-eye-linssillä kuvattuna, Linnunrata keskellä.

Nasan lentävästä DC-8 laboratoriosta kuvattu video Hayabusan hajoamisesta ilmakehässä youtubessa. Kuumasta helvetistä selvinnyt näytekapseli näkyy videon lopussa hehkuvana pisteenä.

Kuvia näytekapselista ja sen talteenotosta Planetary.orgin sivuilta.

Hayabusan laukaisu pienen M-V-5 raketin nokassa 7 vuotta sitten (äksöni alkaa noin 2 minuutin kohdalla).

Kuva Hayabusan kohteesta, puolen kilometrin kokoisesta perunanmuotoisesta Itokawa-asteroidista. Itokawa on selkeästi kasa kivirojua, se mitä jäi yli kun aurinkokuntamme planeetat syntyivät.

Mainokset

2 responses to “Hayabusa palaa kotiin

  1. Ou boy. Siis sun ON harkittava tiedetoimittajan sivutoimista uraa jossain. Pistä ny ihmeessä joku popularisoitu artsu jonnekin.

  2. Päivitysilmoitus: Picked up for you, 6/2010 « Merkintöjä·

Kommentointi on suljettu.