Vuorille pakoon

Helteet eivät hellitä. Tänään Regiksessä oli jo paikoin +40C. Viikonloppuna karattiin vuorille vilvoittelemaan. Valitettavasti ideamme ei ollut kovin uniikki, joten juutuimme useaan otteeseen ruuhkaan.

Ensimmäinen etappi oli Eibseellä (1000 m), jossa ei ollut juurikaan viileempää, mutta olo parani pariksi tunniksi kun viskattiin itsemme alppijärveen. Tämän jälkeen kaahattiin kaaralla retoromaani-Sveitsin puolelle Engadinin laaksoon. Reitti oli Landeckistä sama kuin joskus vuonna kuokka ja kirves kun fillaroitiin tuo laakso ylös veljen kanssa. Etsimme pitkään zimmeriä, mutta siitä ei meinannut tulla mitään kun naisten Giro d’Italia oli samaan aikaan ja paikka muutenkin täynnä fillaroitsijoita. Löydettiin lopulta kallis ja huono huone Samedanissa. Sveitsiläiset osaavat ottaa rahat pois turisteilta. Onneksi paikan omistajalla oli iso lempeä hauva, joka sai rapsutukset. Korkeutta jo 1700 m ja yö oli ihan viilee. Löydettiin tuosta pienestä kylästä jopa yksi aukinainen baari. Seuraavana päivänä aamulla Morteratsch jäätikköä katsomaan. Jäätikön juurella piti pistää jo takki päälle. Lohdutonta oli lukea kylteistä missä jäätikön pää oli ollut minäkin vuonna. Ilmastonmuutoksen takia jäätikkö on lyhentynyt noin kaksi kilometriä reilussa sadassa vuodessa. Tarkasteltiin myös yhden vuorioppaan epätoivoisia yrityksiä vapauttaa naruvyyhtiin sotkeutuneet asiakkaansa.

Paluumatka Bernina-solan (2338m) kautta Italiaan ja pieni breikki Lago di Resialla, jossa on eräs kuuluisa järveen uponnut kirkontorni. Ruuhkassa kiroilun ja pienen kaasuttelun jälkeen ehdittiin katsomaan toista puoliaikaa cupin loppuottelussa.

Helteet jatkunevat vielä viikon, mikä tietää tukalia aikoja duunin ilmastoimattomassa sillipurkissa.

Eibseellä spläsh.

Ylä-Engadinissa. Morteratsch jäätikön sulamisvedet.

Bernina sola.

One response to “Vuorille pakoon

  1. Aii… Meillä oli tänään +30 ja jo se tuntui aivan sikalämpimältä. Joutuu vaihtaan paidan kaksi kertaa päivässä.

Kommentointi on suljettu.