Lisää geenejä

Viime aikoina oon kuullut, että geenejään ovat skannailleet ystävät, puolitutut ja neljäsosatututkin. Tääkin juttu muuttuu facebookin tavalla sitä paremmaksi mitä enemmän jengiä on messissä. Sos. mediassakin oli kriittinen massa jonka jälkeen kaikki tunki sinne, joten kenties tulevaisuudessa samoin käy tässä geeni mediassakin. En näe ainakaan mitään syytä, miksei tämä villitys leviäisi laajalle. Asia vaatii tietenkin pikkasen paneutumista, mutta ei tarvitse edes osata integroida matriisiavaruuksissa, että näistä jutuista saisi paljon irti.

Kolikolla on kaksi puolta ja niin yleensä geeneilläkin. Tässä picked-up-for-youna muutama mielenkiintoinen otsikoissa ollut (kohu)geeni:

Rs1815739, ”sprinters vs. plodders” geeni, löytyy lihasproteiinia koodaavasta geenistä. Tämä on snippi, single-nucleotide polymorphism, eli geneettinen vaihtelu on vain yhdessä geenin emäsparissa. Emäspari CC lisää lihaksen anaerobista suorituskykyä, TT taas kestävyyttä. Tutkijat varoittavat (ks. vaikka tämä blogi), että juuri tämän geenin tuoma ero on aika pieni ~3%, mutta se on kenties merkittävä eliittiurheilussa, jossa sadasosat voivat ratkaista voittajan. Olympiatason lyhyenmatkanjuoksijoilla oli erään tutkimuksen mukaan kaikilla CC-muoto. TT:t voivat ilmeisesti siis heittää hyvästit Usain Bolt- haaveille. Geenin C ja T muodot ovat suhteellisesti yhtä yleisiä Euroopassa, Japanissa ja Kiinassa.

Rs662799:n AG ja GG variantit liittyvät ruuan rasvan alentuneeseen aineenvaihduntakykyyn. Näillä varianteilla varustettujen ihmisten syömä rasva ei mene vatsan päälle. Mielenkiintoista on, että esim. Euroopassa nämä variantit ovat suhteellisen harvinaisia (~13%), mutta toisaalta Japanissa osuus on korkea (~50%). Taviksen AA:n omistajat voivat hyötyä vähärasvaisesta ruokavaliosta.

Rs762551: kofeiinin aineenvaihduntaan liittyvä geeni. Kaffe voi aiheuttaa sydämentykytyksiä, mutta onko se kaffen juonti sitten sydämelle vaarallista vai ei. Yhen tutkimuksen mukaan asia riippuu osin geeneistä. Rs762551 snipin AA-tyyppi liittyy kofeiinin nopeaan aineenvaihduntaan ja GA ja GG hitaampaan. Noin puolet eurooppalaisista kantaa AA-muotoa. Tutkimuksessa todettiin, että kaffen juonti laskee sydänkohtauksen riskiä niillä alle 60-vuotiailla, joilla on AA, mutta riski onkin suurempi niillä joilla on GA tai GG.

Rs333. Jotkut ovat ovat luonnostaan vastustuskykyisiä HIV:lle ja nykyisen tietämyksen mukaan tämä liittyy muutamaan geeniin. HIV-vastustuskykyisten immuunivastejärjestelmässä aktiivisina olevat proteiinit ovat hieman erilaisia kuin niillä, jotka eivät ole vastustuskykyisiä. Yhdellä prosentilla eurooppalaisista on delta32-mutaatio, jonka takia he ovat yleisimmälle HIV-kannalle vastustuskykyisiä. Teorian mukaan tämä geeni tuo vastustuskyvyn myös isorokolle. Delta32-mutaatio olisi siis yleistynyt Euroopassa tämän takia. Arvellaan kuitenkin, että mutaatio on suhteellisen harvinainen sen takia, että aortan repäminen on yleisempää mutaation kantajilla. Puolensa ja puolensa siis.

Rs53576 snippi oksitosiini-hormonin reseptoria koodaavassa geenissä säätelee hormonin aktiivisuutta. Oksitosiini liittyy erityisesti imetykseen, mutta sillä on myös muita vaikutuksia ja mm. lääkkeenä annettuna voi varhaistaa lapsen puberteettia. Rs53576 snipin GA-variaatio on yleisin ja koodaa keskiaktiivista oksitosiinireseptoria. GG-muodossa reseptori on aktiivisin ja AA:ssa vähiten aktiivinen. Vähiten aktiivinen muoto AA on tutkimuksissa liitetty kohonneeseen autismiriskiin. Kokeissa oksitosiini on liitetty anteliaisuuteen, luottavaisuuteen, tunteiden lukemiseen, sosiaalisen tuen hakemiseen, mutta myös kateuteen ja vahingoniloon, eli se vahvistaisi kaikkia sosiaalisia tunteita. Joku aika sitten tätä snippiä mainostettiin ”empatia-geenin” nimellä, mutta kenties ”sosiaalisuus-geeni” olisi osuvampi nimi, sillä oksitosiinin ei olla huomattu sinänsä lisäävän tai vähentävän altruismia.