Orion

Muutin viime kuussa aivan kaupungin laidalle, jossa valosaastetta on vähän. Hyvä juttu tähtien bongaukseen, mutta lenkille on mentävä otsalampun kanssa koska polut ovat valaisemattomia. Lampun patteri on varmaan vähän kulunut kun pari kertaa kompastuin pellon puolelle ja kerran olin molskahtaa Tonavaan.

Yöt ovat olleet kylmiä ja tähtikirkkaita. Tänään viiden kilsan nopean iltalenkin jälkeen kaivoin Viipurin torilta ostetut ihan hyvät kiikarit esiin ja suuntasin ne Orionin suuntaan. Sirius, tähtitaivaan kirkkain tähti, löytyi helposti etelästä. Hieman idempänä samalla korkeudella oli Rigel ja suoraan sen yläpuolella möllötti punertava Betelgeuze. Yllytin sitä supernovahtamaan. Tiedämme 650 vuoden päästä onnistuinko. Rigelin ja Betelgeuzen puolivälissä on Orionin vyö eli selkeä kolmen tähden juna : siniset ylijättiläiset Alnitak, Alnilam ja kaksoistähti Mintaka (tähtien nimet voidaan ilmoittaa myös kuorruttamalla tähtikuvion nimi kreikkalaisella aakkosella, esim. Alnitak on Zeta Orionis). Vähän vyön tason alapuolella löytyykin sitten M42, eli tuttavallisemmin Orionin sumu. Viipurin torin kakkuloilla sumu näytti pieneltä mutta selkeästi erottuvalta sutulta. Orionin sumun halkaisija on noin 25 valovuotta ja sumussa on syntymässä useita tähtiä. Hubble kuvasi tätä sumua joku aika sitten ja sai snapshotteja proto-tähdistä. Herschel teleskooppi on havainnut myös useita elämän syntymiselle oleellisia molekyylejä kuten vettä, rikkidioksidia ja hiilimonoksidia sumun kaasussa.

Sternbild_Orion

Orion. (Lähde: Wikipedia)

Lenkin ja tähtienbongauksen jälkeen olikin aika tehdä pasta AOP (aglio olio e peperoncino).

Edit: Tuli muuten mieleen, että kun täällä kun on vuoret lähellä niin kai jollekin on tullut idea pykätä joku Ursan tähtitornia vastaava harrastelijamesta jonkun vuoren nokkaan. Näkyvyys olisi erinomainen. Wendelsteinissa nyt tietenkin on ihan oikea Munchenin yliopiston kaukoputki, mutta se tuskin on avoinna ihan suurelle yleisölle. Tuleeks kellekään asiaan enemmän vihkiytyneelle mieleen mitään hyvää mestaa?

Mainokset

One response to “Orion

  1. Kävin viime viikolla tuolla Helsingin tähtitornissa ekaa kertaa ja hassusti aika lailla samat asiat Orionista heppu siellä kertoili kuin sinä tässä. Vähän jäi toivomisen varaa sen tähtiesityksen suhteen silti. Hienompia juttuja olen nähnyt jollain miniputkella (siis hädin tuskin kiikaria paremmalla), mutta olihan sekin kokemus. Ehkä sen tarkotus on vaan houkutella harrastajia lisää tai jotain.

Kommentointi on suljettu.