Higgs?

Cernissä LHC kiihdytin on toiminut erinomaisesti ja kesäkuun loppuun mennessä koko vuoden data-tavoite ( 1 fb^-1) on jo saavutettu. Luultavasti koko tälle vuodelle on tulossa 2-3 kertaa enemmän dataa kuin tämä tavoite. Kesän konferensseissa on jo vilautettu preprinttejä Higgsin bosonin metsästyksen tuloksista. Higgsiä ei ole löydetty ja  tämän ATLAS-kokeen paperin mukaan Higgsiltä alkaa jo loppua energia-alue jossa se voi piilotella. Paperin mukaan noin 150 protonin massan hujakoilla on pientä viitettä, että sieltä Higgs saattaisi löytyä, mutta varoituksen sana on paikallaan. Juuri tuolla energia-alueella kokeiden sensitiivisyys on matala (eli signaalia on vaikeata erottaa ”taustahälystä”) ja tuo signaalin tynkä saattaa lisädatan valuessa joko vahvistua tai kadota pois. Koska massa-alue jota tarkastellaan on niin laaja niin aina on mahdollisuus, että vääriä signaalintynkiä muodostuu vain kadotakseen tarkemmalla tarkastelulla pois.. Hyvät uutiset ovat kuitenkin siinä, että loppuvuoden datalla saadaan asiantuntijoiden mukaan mahdollisesti jo statistisesti merkittävä signaali Higgsin olemassaolosta jos se tosiaan on tuolla massa-alueella. Ja se, jos Higgs ei ole missään olisi vieläkin merkittävämpi tulos ja ajaisi teoreetikot takaisin konferensseista pölyisille kirjoituspöydille.

Jos itse pitäisi veikata jotain niin laittaisin lanttini likoon sen puolesta, että Higgs löytyy tuolta kyseiseltä massa-alueelta seuraavan vuoden aikana.

Tänään tuli 3 viikkoa täyteen onnettomuudesta ja olo on jo paljon parempi, mutta huimaus ja väsymys ovat edelleen aika pahoja. Päivän aikana pitää nukkua useaan kertaan ja tuo huimaus (vertigo) on vähän kuin olisi ollut liian kauan vinhaa pyörivässä karusellissä. Huimaus tuntuu pahemmalta paikoissa joissa on kova melu tai paljon aistiärsykkeitä. Kerran ärsykkeenä toimi myös aaltoilevat viivat. Iltaisin ollaan käyty kävelyllä, mutta vakavampi urheilu saa odottaa useamman kuukauden. Neurologi oli tosin tällä viikolla suhteellisen positiivinen pitkän aikavälin ennusteen kanssa.

Mainokset