U2 Richtung Ruhleben

Käytiin Berliinissä. Saksan fyysiikoseuran vuotuinen konferenssi DPG Tagung oli siellä tällä viikolla ja proffa lupas rahat reissuun. Konfe on Euroopan suurimpia fyysikkotapaamisia ja vähän samanlainen kuin jenkeissä American Physical Societyn suuri March meeting. Päätös lähteä tuli vähän viime tingassa ja siihen vaikutti enimmäkseen se, että eräs proffa, jolle lähetin työhakemuksen kyseli, että olenko menossa sinne. Mun, mun proffan ja yhden jatko-opiskelijan kollaboraatio kokeilijoiden kanssa oli hyvin esillä kokeilijoiden proffan pitämänä invited talkina. Puhe oli hyvä ja teoriapuolikin meni oikein. No melkeen oikein. Yleisöstä tuli sitten se pelätty kysymys, että miks tulokset ovat pikkasen parempia kuin teoria ennustaa. Yleensä väistämättömästi tapahtuu päinvastainen kun sampleissä on epäpuhtauksia ja muuta roskaa. Liian hyvien tulosten näyttäminen on hyvä tapa herättää fyysikoiden epäilykset. Onneks mulla on takataskussa tässä kuussa lasketut mainiot tulokset mitkä selittävät asian.

Paljon muuta iloa keikasta ei ollut. Anti oli paljon huonompi kuin viime vuonna Dresdenissä. En nähny duunihakemuksen saanutta proffaa eivätkä puheet loistaneet erinomaisuudellaan. Jatko-opiskelijoiden 12 minutes of famet olivatkin sitten sellasia, että no joo.. ”hyvää harjottelua puheiden pitämiseksi”. Toiveita herättänyt Lise Meitner palkintopuhe oli kammottavan huono. Eikä meidän ryhmän jatko-opiskelija jaksanut korjata edes selviä virheitä kalvoissaan. No ihan sama.

Tässä kuussa iloa on aiheuttanut se, että byrokratia on viimein alkanut toimia! Sain viime kesän helikopteripelastuslaskun Deutsche Alpenvereinin vakuuttajan kautta maksuun. Edellinen korvaushakemus oli päätynyt johonkin mustaan aukkoon. 40 minuuttia lentoaikaa kopterilla on aika tyyristä, joten hyvä, että tääkin asia on viimein kondiksessa. Kävin anomassa uutta passia Berliinissä. Tällä kertaa ei pyydetty lähettämään uusia passikuvia ja homma meni mutkattomasti. No kaksi kertaa piti antaa sormenjäljet kun suurlähetystön tietokone meni jumiin. Toivottavasti onnistui, koska sormenjälkien lähettäminen postissa on vähän vaikeaa. Vuoden 2010 veropäätös on myös tehty. Saatiin kirje verotoimistolta, että tulossa on kohta. Mukavaa kun lähettivät tälläsen ilmoituksen.

Duunissa kahden ja puolen vuoden projekti on lopussa, mutta mitään ei olla vielä julkaistu siitä. Noin 50 sivua tuloksia on limbossa, mutta ei auta kun odottaa, että refereet saavat suuren inspiraation katsoo tulokset läpi.

Neutriinot eivät sitten ilmeisesti rikkoneetkaan valon nopeutta ja syy oli ilmeisesti triviaali moka yhdessä valokaapeliliitännässä. Riippumaton ICARUS koe on raportoinut tuloksia, joiden mukaan neutriinot eivät liikukaan ylivalonnopeudella. Opera kokeen pomo sai lähtee, kun jotkut kokeen jäsenet olivat ilmaisseet, että ”off with his head”. Koko juttu oli harmillinen, mutta erinomainen esimerkki siitä kuinka tieteessä virheet korjaantuvat. Ei riitä, että yksi koe raportoi mullistavasta tuloksesta. Tuloksen pitää olla toistettavissa ja vahvistettavissa monella eri tavalla. Eli bye bye takyonit, ainakin toistaiseksi.

Mainokset