Higgsin bosoni löydetty

Melbournessa pidetyssä ICHEP2012 hitufysiikan konferenssissa on juuri julkaistu uudet tulokset Higgsin bosonin metsästyksessä.

Viime syksyiseen tilanteeseen nähden muutosta ei ole paljon muualla kuin tilastollisissa todennäköisyyksissä. Tän vuoden puolella LHC-kiihdyttimellä on saatu hitutörmäyksiä yhtä paljon kuin koko viime vuonna yhteensä. Lisäksi törmäysenergia ollut hieman korkeampi, mikä on auttanut etsinnässä. Higgsistä kielivä signaali on edelleen siinä 125 GeV energian kieppeillä eli noin 133 protonin massaa molemmissa LHC:n suurista kokeista (CMS ja Atlas). Kun viime syksynä tilastollinen merkittävyys oli noin 3 sigman luokkaa se on nyt molemmissa kokeissa 5:ssä sigmassa, mikä on yleisesti hyväksytty raja sille, että hiukkanen on löydetty.  Tulokset ovat alustavia, mutta jos ”tarkistuslaskennassa” tulos pysyy, tämä tarkoittaa sitä, että hitufysiikan standardimallin Higgsin bosoni olisi viimein löydetty. Löydön myötä kaikki standardimallin hiukkaset ovat löydetty.

Fysiikan oppikirjojen alkeishiukkasten taulukoihin tarvitaan uusi rivi:

Higgsin bosoni (H0), massa 125 GeV, spin 0, sähköinen varaus 0, värivaraus 0; Higgsin mekanismi antaa alkeishiukkasille niille ominaiset massat.

One response to “Higgsin bosoni löydetty

  1. ”Meillä hiukkaset joutuu pölynimuriin ja Higgsistä pääsee eroon juomalla vettä ja pidättämällä hengitystä.” Sami Tenkanen Twitterissä 🙂

Kommentointi on suljettu.