Veikkaus

Nyt kun Higgsin bosoni on löytynyt veikkaaminen käy kuumana kuka saa nobelin löydöstä. Siis asiahan ei ole ihan niin yksinkertainen, että Higgsin hitu on löytynyt ja se selittää maailmankaikkeuden hiukkasten massojen alkuperän ja Peter Higgs ennusti kaiken vuonna 1964 etc. etc. Eiku, ei ihan näin. Oikeasti hiukkasfysiikassa koko Higgsin bosoni on lähinnä pieni sivutuote ja itse pääasia, sähköheikon vuorovaikutuksen symmetriarikon mekanismi, on standardimallin yksi kulmakivistä ja sitä teoriaa kehittivät monet fyysikot. Lisäksi esimerkiksi protonien massasta Higgsin mekanismi selittää vain noin 1%, sillä suurin osa massasta johtuu protonin muodostavien kvarkkien ja gluonien kineettisestä energiasta ja sidosenergiasta.  Toki Higgsin bosonin löytö osoittaa, että tuo standardimallin kulmakivi on juuri sellainen kuin sen on ajateltu olevan, mikä säästää monta jo pölyttynyttä hattua syödyksi tulemiselta.

Uusimmassa Sciencessä oli todella hyvä ja tekninen artikkeli Higgsin mekanismin historista. Peter Higgs ei ollut ainoa kun teki työtä Higgsin mekanismin  fysiikan kanssa. Kaksi muutakin ryhmää ja viisi muuta fyysikkoa oli mukana. Peter Higgs ei edes julkaissut omaa paperiaan ensimmäisenä vaan Francois Englert ja Robert Brout Brysselissä ehtivät julkaista 7 viikkoa ennen häntä. Tom Kibble, Gerald Guralnik ja Carl Hagen  julkaisivat Lontoossa pitemmälle meneviä laskuja aiheesta vähän Higgsin jälkeen. Higgsin mekanismia kutsuttiin alkuaikoina Higgsin-Kibblen mekanismiksi. Itse asiassa Peter Higgs mainitsee paperissaan nimeään kantavan bosonin vain yhdessä lauseessa ohimennen. Muut eivät edes mainitse bosonia, mutta tämä ei vielä merkitse mitään sillä fysiikassa kaikki kentät voidaan kvantittaa ja kvantit ovat hiukkasia. Peter Higgs saati kukaan muukaan ylläolevsta ei soveltanut teoriaansa hiukkasfysiikkaan vaan koettivat ratkaista yleisempää kvanttifysiikan ongelmaa, spontaanin symmetriarikon aiheuttamia ilmiöitä. Herrat Weinberg ja Salam sovelsivat  saadut tulokset hiukkasfysiikkaan. He ovat jo saaneet noblinsa. Sanotaan, että myös myös Jeffrey Goldstone kehitti samanlaista teoriaa kuin Peter Higgs ja muut, mutta heitti tuloksensa roskiin erään kollegan suhtauduttua niihin vähän negatiivisesti. Ongelma on nyt se, että nobelin voi jakaa sääntöjen mukaan maksimissaan kolme henkilöä. Brout kuoli 2011 mutta muut vuoden 1964 paperien kirjoittajista ovat vielä hengissä.

Higgsin mekanismin ja siihen liittyvän fysiikan kehittäminen ei ollut mahdollista ilman monen fyysikon tulosten yhdistämistä. Näin tiede tietenkin etenee ja pienistä paloista rakentuu suurempia kokonaisuuksia. Miten krediitti jaetaan tieteessä on tietenkin hyvä kysymys, ei vähiten sen takia, että nykyään tämän mukaan jaetaan tiederahoitukset, virat, kutsut puhumaan konferensseissa yms. Peter Higgs ja kumppanit ovat tietenkin jo kaikki eläkkeellä, joten heille kysymys on lähinnä se, että kuka saa kunnian kumartaa Ruotsin kuninkaalta palkinto ja vähän taskurahaa.

Oma veikkini menee hieman toiselle taholle. Vaikka olen teoreetikko niin Higgsin bosonin havaitseminen on ollut niin vaikea ja vaativa  ongelma, että antaisin nobelin kokeilijoille. Ei ole ennenkuulumatonta, että kokeen (vahvasti esillä olevat) pomot saavat palkinnon. Simon van der Meer ja Carlo Rubbia saivat vuoden 1984 nobelin W ja Z bosonien löytymisestä Cernissä. He olivat pomoja 135 fyysikon UA1 kokeessa. Clyde Cowan ja Frederick Reines saivat nobelin neutriinon löytymisestä, vaikka löydön takana oli myös kokonainen tutkimusryhmä. Toki asiaa mutkistaa se, että Cernin Altas ja CMS kokeissa on nykyään kummassakin noin 3000 fyysikkoa ja kokeiden spoket ovat lisäksi vaihtuneet vuosien varrella. Lisäksi LHC:n kiihdytinporukka oikeastaan mahdollisti koko löydön. Mutta fysiikan teko on myös muuttunut vuosien mittaan. Harvoin enää yksi henkilö (tai edes kolme henkilöä) tekee jonkun läpimurron single-handedly.

Veikkini on, että LHC:n kiihdytinfyysikko Lyndon Evans ja CMS:n ja Atlaksen senhetkiset spoket saavat kunnian hakea palkinto tästä löydöstä ja mainita palkintopuheissaan , että ”oli todella mahtava kampanja” ja ”kiitokset koko joukkueelle”. Palkintosumma kun jaetaan siitä riittää noin 100 euroa per fyysikko.