L’Aquilan tuomiot

Italian Apenniineillä L’Aquilassa kuoli 308 ihmistä vuoden 2009 maanjäristyksessä. Pian maanjäristyksen jälkeen kuusi tiedemiestä ja yksi virkamies pistettiin syytteeseen, että he antoivat asukkaiden mukaan liian rauhoittavia lausuntoja ja sen takia arviolta 30 ihmistä, jotka olivat lähdössä kodeistaan esijäristyksien pelästyttäminä, pysyivätkin taloissaan maanjäristyksen aikana ja kuolivat. Eilen tuomari Marco Billi päätti tuomita kaikki syytetyt puntissa 6 vuoden vankeuteen taposta, koska he eivät antaneet riittävää ja sopivaa varoitusta asukkaille 6 päivää ennen järistystä. Tuomio oli jopa enemmän kuin syyttäjän vaatima 4 vuoden tuomio.

Tapaus on kuohuttanut tunteita tiedemaailmassa. Jokin aika sitten 5000 tiedemiestä allekirjoittivat vetoomuksen, että syytteissä ei ole mitään järkeä. Vaikka edessä on valitusprosessi eikä tuomioita vielä panna täytäntöön, tapaus aiheutaa varmasti seurauksia kansainvälisesti. Useimmat koulussa hereillä olleet kun tietävät, että maanjäristyksiä ei voi ennustaa. Jos voisi niin kyllähän jengi evakuoitaisiin aina järistysten alta pois. Mutta L’Aquilan syyttäjän mukaan riskin kyllä voi ennustaa vaikka maanjäristystä ei voisikaan tarkasti ennustaa. Tämäkin on hyvin harhaanjohtava lausunto. Totta kai Apenniinien alue on maanjäristyksille hyvin altis alue. Vuoden 1703 maanjäristys surmasi 5000 ihmistä L’Aquilassa. Riski on siis aina olemassa. Mutta useimmat seismologit ovat sitä mieltä, että riskiä seuraavalle päivälle ei voi ennustaa, joten yhteyttä kuolemantapauksiin on vaikeata vetää. Seismologit ovat tehneet pitkään töitä ennustusmallien kanssa, mutta luotettavaa ja toimivaa mallia tuhoisien järistyksien ennustamiseksi ei ole. L’aquilalaiset on pienestä pitäen opetettu yöpymään poissa taloistaan, jos alueella on pienempiä maanjäristyksiä ikään kuin ne ennustaisivat tuhoa. Mutta erään italialaisen tutkimuksen mukaan pienten järistyksien sarjat johtivat vain 2% todennäköisyydellä isompaan maanjäristykseen. Ihmisvahinkojen todennäköisyys on vieläkin pienempi ja on selvää, että evakuoinnitkin ovat aina vaikeita toimenpiteitä. Hyödyllisempää olisi opettaa miten maajäristyksen kestäviä taloja rakennetaan ja mitä tulee tehdä maajäristyksen iskiessä. Jälkimäinen tieto pitäisi sisältyä koulukursseihin seismisesti aktiivisissa maissa.

Ennen maanjäristystä yksi tuomituista, Bernardo De Bernardinis, antoi kuitenkin erään hyvin harhaanjohtavan lausunnon. De Bernardinis vakuutti televisiohaastattelussa, että L’Aquilassa ennen maanjäristystä tapahtuneet esijäristykset ovatkin tietyssä mielessä hyvä tilanne, koska  ”tiedeyhteisön mukaan” se laukaisee jännitteitä. Useimmat seismologit ovat kuitenkin asiasta eri mieltä. De Bernardiniskin varmaan tietäisi tämän jos olisi seismologi, mutta hän on hydrauliikkainsinööri. Puolustus lisäksi totesi, että De Bernardinis tapasi muut tuomitut tiedemiehet vasta lausuntonsa antamisen jälkeen, joten hän on todellinen profeetta, jos pystyi muka ennustamaan heidän mielipiteensä. Muut tiedemiehet sen sijaan korostivat lehdistötilaisuudessa, että maanjäristyksiä ei voi ennustaa.

Valitettava tosiasia on, että useille ihmisille todennäköisyydet ja riskit ovat liian vaikeita käsitteitä. Tällä tapauksella on luultavasti se seuraus, että tulevaisuudessa riskianalyysien tekijät ottavat enemmän varman päälle ja liioittelevat riskejä syytteiden pelossa. Tai pitävät yksinkertaisesti suunsa kiinni. Tämä puolestaan narkertaa riskianalyysien ja koko tieteen uskottavuutta.

Edit: Tämä Naturen juttu aiheesta sisältää kaikki likaiset yksityiskohdat. Sisältää myös keskustelua siitä, mikä on oikea riskianalyysi maanjäristysten kohdalla. Tämä keskustelu kuuluu tietenkin tiedelehtiin eikä oikeussaleihin.

Mainokset