Higgsin paratiisi

Hitufyysikot alkavat toipua viime vuoden Higgs-krapulastaan. Cerniläiset täydensivät hiukkasfysiikan standardimallin ja Hilbertiä mukaillen sanoisin jopa että he johdattivat hiukkasfyysikot paratiisiin, josta ei karkoiteta pois. Ainoa huoli on nyt vain se, että tuo havaittu bosoni on tavallisen oloinen ja hyvin sopusoinnussa standardimallin ennustusten kanssa. Monen fyysikon toive on kuitenkin ollut, että tuolla Higgsin bosonilla olisi yllättäviä ominaisuuksia, jotka johdattaisivat kokonaan uuden ennustamattoman fysiikan pariin. Nyt mitään sellaista poikkeamaa ei ole löytynyt, eikä mikään muukaan mittaus LHC:llä ole tuottanut merkkiäkään uudesta fysiikasta, kuten esimerkiksi pitkään metsästetyistä supersymmetrisistä hiukkasista. Joku voisi tietenkin ihmetellä, että eikö mikään riitä näille fyysikoille, mutta moni fyysikko on pelännyt, että tämä on umpikuja, josta ei päästä eteenpäin. Eli paratiisi, josta ei karkoiteta pois, koska sieltä ei ole ulospääsyä.

Ennusteiden mukaan komeetta C/2012 S1 eli komeetta Ison tulisi olemaan 2013 syksyllä yksi kaikkien aikojen kirkkaimmista komeetoista. Komeetan nimi Ison on tietenkin vähän tyhmä, koska Ison on venäläinen observatorio (International Scientific Optical Network), jossa komeetta ensin havaittiin, mutta nimi näyttää vakiintuneen komeetan epäviralliseksi ”helpoksi” nimeksi. Komeetan rata ei ole elliptinen kuten planeetoilla vaan lähes parabolinen, joten komeetta tulee hyvin kaukaa. Todennäköisesti se tulee tuoreena Oortin pilvestä eli komeettojen kotikonnuilta, joka on halkaisijaltaan yli valovuoden mittainen komeettavyöhyke Auringon ympärillä. Miljardien komeettojen ajatellaan asustavan siellä ja joskus silloin tällöin joku noista möhkäleistä suistuu sellaiselle radalle, että se joutuukin Auringon lähelle ja tarjoaa mukavan valoshown. Monet komeetat ovat periodisia, kuten esimerkiksi kuuluisa Halleyn kometta, joka kiertää Auringon noin 75 vuodessa. Parabolisen radan takia komeetta Ison kiertää Auringon kuitenkin vain yhden kerran ja poistuu sitten Aurinkokunnasta, jos rataan ei tule muutoksia vuorovaikutusten takia. Arviot komeetan kirkkaudesta vaihtelevat. Komeettojen kirkkauksia on vaikea ennustaa, mutta arvioiden mukaan Isonin visuaalinen kirkkaus saattaa olla jopa luokkaa -12 eli kuin täysikuu taivaalla. Kivaa olisi tietenkin lukea komeetan valossa yöllä, jos ennusteet pitävät kutinsa. Supernovan valossa lukeminen olisi tietenkin vieläkin kivempaa, mutta kyllä tuo komeettakin olis ihan jees.

Tämän fyysikon loppusijoituspaikan etsintä jatkuu – tai ainakin väliaikaissijoituspaikan. Fysiikka on minusta kaunista ja, lainatakseni Lee Smolinia, sen tutkimus on lähinnä mystiikkaan verrattavaa toimintaa. Etsin siis paikkoja, joissa tämä elämän tarkoitus aukeaisi. Mulla on ollut tässä myös sellainen illuusio, että kovasti työtä tekemällä tämä tapahtuisi. Vaihdan illuusiota sit kun löydän paremman ja ainakin tämän illuusion vallassa on ihan kiva duunaa näitä nykyisiä projekteja, mitä nyt joskus hengästyttää. Tällä viikolla pitäis proffalta kysästä suosituskirjeitä Rikeniin, OIST:iin ja Amsterdamiin, nyt näin aluksi.

Saksan terveydenhuollon tasoa olen kehunut, mutta tässä Saksan järjestelmässä on kyllä jotain häikkääkin joskus. Regensburgissakin ollut elinluovutusskandaali on levinnyt ja nyt Leipzigissa epäillään, että kymmenien potilaiden terveystietoja on muutettu, joten he pääsivät elinluovutusjonon ohi. Asiaa tutkivan virkamiehen mukaan ”ei voida sulkea pois mahdollisuutta, että raha on vaihtanut käsiä”. Eli näyttää siltä, että jotkut rikkaat potilaat ovat saaneet uuden maksan ja heidän lääkärinsä uudet bemarit. Ja joku luovutuselintä enemmän tarvitseva on tämän takia poistunut mahdollisesti lopullisesti jonosta.

3784 km jälkeen aion vaihtaa lenkkiträkkäyssoftaa, koska tuo aiemmin käyttämäni sports-tracker ei ole saanut pitkään aikaan päivityksiä ja en ole tyytyväinen sen webiliittymään.Testasin Endomondon ja Runtasticin ja taidan alkaa käyttää jälkimmäisen pro-versiota, koska siitä saa riittävästi statistiikkaa ulos. Reittiä ei silläkään voi ilmeisesti muuttaa, mutta mun uudessa gepsissä on glonass-tuki (venäläisten GPS-vastine)  ja barometri, joten tarkkuus on ihan siedettävä trailrunningissakin. Vuoden 2013 juoksutavoitteesta on nyt jäljellä vain 970 km. 🙂