Kvanttimekaniikan tulkinta

Kvanttimekaniikan oikea tulkinta on vaikea tieteenfilosofinen ongelma, joten fyysikot Schlosshauser, Kofler ja Zeilinger tiedustelivat kollegojensa kantaa siihen sekä mittausongelmaan yms. filosofiseen. He postasivat gallupinsa tuloksen hiljattain arXiviin. Tässä alla tulos:

Screen Shot 2013-01-12 at 8.09.12 PM

Well there we have it. Aaltofunktiomme romahtaa ja osoittaa, että aito alkuperäinen köpisläinen tulkinta voittaa. Schrödingerin kissa on siis yhtä aikaa elävä ja kuollut, kunnes laatikko avataan ja kissan kunto tsekataan.

Bubbling under: Informaatioteoreettisissa tulkinnoissa kissan olemassaolo ei sinänsä ole kiinnostavaa, on vain tietoa kissasta ja mittaus tuottaa lisää tietoa kysymykseen onko kissa elävä vai kuollut. Everettin tulkinnassa kissa elää rinnakkaismaailmassa 1 ja on kuollut rinnakkaismaailmassa 2. Penrosen tulkinnassa kissa kuukahtaa keskenään tietyllä todennäköisyydellä ja on vain lyhyen hetken epämääräisessä tilassa. de Broglien ja Bohmin ohjausaaltoteoriassa kissan kohtalo on sinetöity jo ennen kuin se laitetaan laatikkoon. ’Relational interpretation’ viittaa siihen tulkintaan, että kissa on elävä tai kuollut, mutta kissan ja mittauksen tekijän tiedot voivat kernaasti erota toisistaan kunnes laatikko avataan.

Oikeastaan Penrosen tulkinta on teoria eikä tulkinta, koska se on testattavissa. Tämän takia 9% kannatukseen voi tulla suurempia muutoksia kunhan joku vain kykenisi tekemään tarvittavat mittaukset.

Ensi viikolla selvitämme vastaavalla tavalla onko enkeleitä olemassa.

One response to “Kvanttimekaniikan tulkinta

Kommentointi on suljettu.