Pikkuserkku

Hukassa ollut pikkuserkku löytyi. Tai oikeastaan ei ihan pikkuserkku mutta geneettisesti kävisi kyllä pikkuserkusta. Käytännössä sukupuiden mukaan kahdella eri tavalla 7. serkku plus kahdella tavalla 9. serkku ja yhdellä tavalla 9. serkku toisessa polvessa. Ainakin. Luultavasti myös monta muutakin reittiä sukulainen. Oliks tarpeeks selkeetä? 🙂

Kyseessä on geenitestisivuston kautta tehty löytö. Mies kainuulaisilla juurilla. Meillä molemmilla on tarpeeksi pitkälle selvitetyt sukupuut niin, että huomattiin niissä samoja esivanhempia 1700-luvulta Kainuussa. Yhteistä geneettistä materiaalia meillä on tosiaan tarpeeksi, että kävisimme pikkuserkuista. Tämän voi laskea ihan koulumatematiikalla. Vanhempien, sisarusten ja lastensa kanssa jakaa 50% geenimateriaalista. Isovanhempien, setien, tätien, veljen- ja sisarenlasten ja lastenlasten kanssa noin 25%. Serkkujen kanssa noin 12.5%. Pikkuserkkujen kanssa keskimäärin ~3%. Näin kauas kun mennään tässä on tosin jo jonkun verran vaihteluväliä.

Se, että meidän sukupuista laskemamme sukulaisuus on paljon kauempana johtuu siitä, että suomalaiset ovat sisäsiittoista kansaa johtuen pitkistä välimatkoista ja pienestä väestöstä. Ei ole ollenkaan harvinaista, että kaksi eri henkilöä kävisivät pikkuserkuista, jos heidän juuret ovat jollain samalla alueella – vaikka sukupuissa ei olisikaan mitään yhteistä 3-4 sukupolven aikana. Geneettinen samankaltaisuus vahvistuu mitä enemmän on erilaisia reittejä sukulaisuudelle. Me laskettiin ainakin nuo 5 reittiä.

Tämä geenitestisaitti 23andme näyttää yrittävän laajentaa miljoonaan käyttäjään tarjoamalla alle sadan taalan testejä. Googlella on kuulemma myös jonkun verran lusikka sopassa, ymmärrettävistä syistä. Tietenkin mitä enemmän siellä on jengii sitä enemmän näitä pieniä yksityiskohtia tulee esille.

Tässä alla vielä tuo mun virallinen synttärikuva, 38 v sitten otettu. Yksityiskohta on kuulemma mummon jäynä.

hri-hakopera

One response to “Pikkuserkku

  1. Jep jep. Muistaakseni 1500-luvulle mentäessä kaikki suomalaiset ovat jotain sukua toisilleen. Saa nähdä mitä se mun testi paljastaa. Paketti tuli perille Losiin torstaina.

Kommentointi on suljettu.