Tengu

Tänään maanantaina tutkimuslaitos oli sulki, koska oli Rikenin perustamispäivä. Päätimme juhlistaa vuosipäivää pienellä päiväkeikalla Tokion laitamille Takao vuorelle. Vuori ylös nopeeta ja sitten paistateltiin ylhäällä auringossa ja köllöteltiin. Taifuuni oli mennyt ohi ja viimein oli mukava aurinkoinen ja suhteellisen tyyni keli. Idässä levittäytyi yksi 35 miljoonan asukkaan kaupunki rakennusmattona. Etelässä näkyi vain vuoria. Olisi näkynyt lumipeitteen saanut Fujikin, jos olisi ollut vähemmän utuinen keli. Valitettavasti villieläimiä ei näkynyt vaikka liito-oravia, apinoita ja tanukeja hengaa kuulemma vuorella. Oikeastaan luontoa on vähän ikävä, koska tällä hetkellä saa istua junassa pitkään, että pääsee edes pois täältä betonin keskeltä.

Japanin shinto-uskonnossa Takao vuori on tengun asuinsija. Tengut ovat kami- eli henkiolentoja. Takao vuoren tengun nimi on Naigubu. Tengu kirjoitetaan kahdella kirjoitusmerkillä 天狗 eli taivaan koira. Vuoren päällä olevan Yakuōin Yūkiji temppelin patsaissa tengu olikin tosin ruma pitkänokkainen örkki. Joissakin patsaissa se kuvattiin linnunhahmoisena ihmisenä. Kyseessä ei siis tosiaan ole mikään miellyttävä henkiolento vaan shinto-perinteessä tengu on ikävä haamu. Joissain buddhalaisissa teksteissä tengut voivat olla vähän mukavampia suojelushenkiä. Trivia: pantterikärpässieni on Japanissa tengukärpässieni.

Japanin perinteisessä shinto-uskonnossa henkiolentoja eli kameja on leegio. Shinto-uskonnon juuret ovat Japanin muinaisessa maatalousyhteiskunnassa, missä luonnolla ja luonnonilmiöillä oli suuri merkitys. Japani on enimmäkseen vuoristoa ja vuoret ovat usein henkien asuinsijoja ja monella vuorella on uskonnollinen merkitys. Tämän takia vuorten kiipeäminen on Japanissa saanut usein motivaatiota uskonnosta. (Näinhän tietenkin myös Keski-Euroopassa, missä jokaisen pienenkin nyppylän huipulla on risti ja/tai kappeli.) Takaon vuorellakin nähtiin muutama ylös hölkkäävä uskonnollishenkisesti pukeutunut mies. Nykyään vuori on kuitenkin pikemminkin turistihelvetti ja useimmat saapuvat sinne köysiradalla. Maanantaina siellä oli onneksi vähän väkeä, koska kaikki salariimannit olivat duunissa, ja ylhäällä oli enimmäkseen iloisia eläkeläisklubeja.

Tengunokkaeläin

Tengunokkaeläin

T. ja tengu.

T. ja tengu.

One response to “Tengu

  1. Outoja nuo olennot! Paljon mielenkiintoista nähtävää Japanissa. Kirjoitat hienoja mielenkiintoisia tarinoita olennoista.

Kommentointi on suljettu.