Syssy

Syksy on tullut. Lämpötilat laskevat, vaikka ovatkin vielä vähän alle 20 asteen tuntumassa. Ilmankosteus on joskus mennyt jopa alle 40%:in. Tämä on paikallisten mielestä epäterveellistä ja tukalaa ja he ottavat kauhuissaan ilmankostuttimia esiin puskemaan höyryä toimistoon.

Jonkinlainen konferenssikasauma tuli tähän saumaan. Kuukauden sisään 4 japanilaista konfea. Missä välissä sitä ehtii tutkimusta tekeen. Täällä on tapana antaa kotimaan matkoista sapluunasumma matkarahaa käteen. Sensein mukaan tarkoittaa sitä, että jos ottaa halvan majoituksen niin säästää vähän rahaa juomapuoleen. Ymmärretty!

E oli vierailulla ja kävimme viikonloppuna kotiseutumatkailemassa Enoshiman saarella ja Kamakurassa. T. nautti kun päästiin ajelemaan pienessä Benten-maru veneessä Tyynellämerellä. Tämän lisäksi japaninopettajien järjestö AJALT tarjosi Japani-henkisen kulttuuritapaamisen meille opiskelijoille. Paikalle oli saatu rakugo-mestari viihdyttämään. Tämän lisäksi oli tyypilliset teeseremoniat, kalligrafiat, sushit yms. Valitettavasti juuri kun jonotimme kalligrafiaan sanottiin, että aika on loppu ja kiitos käynnistä. Tässä maassa pitää olla nopea. Duunin ruokala aukeaa 11:45 ja joskus puolen tunnin päästä on ensimmäiset ruokalajit loppu ja yhden aikaan saa vain tähteitä. Liukenimme Odaiban keinosaarelle katsomaan futuristista Tokioo.

Kalojen narrausta Enoshimassa.

Sedät narraavat kaloja Enoshimassa.

Kuulin luotettavasta lähteestä huhun, että sensei olisi jo ihan tyytyväinen, että tulin hänen tutkimusryhmäänsä. Saattaa auttaa lyhyellä tähtäimellä, mutta loppupelissä merkkaa vaan se kuinka hyvää fysiikkaa saa aikaa. Siis välierä on se, että saako sitä tenure-paikkaa koskaan ja loppuottelu on se, että mitä hyötyä näistä tuloksista on. Sensei oli leiponut tässä yksi kaunis pvä ruisleipää ja toi ”spesialistin” arvioitavaksi, että menikö tulos lähelle alkuperäistä ideaa ja mitä mausta puuttuu. Lopputulos oli yllättävän hyvä vaikka hiiva olikin japanilaista

Yleisstressitilanne on edelleen punaisella. Duunin, juoksulenkin, rästihommien ja kotitöiden jälkeen mehut ovat loppu ja kello on paljon. Nukahdin kerran jo duunipöydän äärelle kun huonon yön jälkeen silmät eivät pysyneet auki. Tosin se ei taida olla kovin epätavallista täällä. Kollega kuorsaa kans toisella puolella sermiä joskus. Maassa maan tavalla.

Ostin taas ranskalais-flaamilaisen koulukunnan tuotteita stressipulssia tasaamaan. Tällä kertaa poikkeuksellisesti Heinrich Isaacin motetteja The Tallis Scholarsin esittäminä. Luultavasti Flanderissa syntynyt Isaac on ollut muiden renessanssisäveltäjien varjossa ja hänen sävellyksiään levytetään ja esitetään aika vähän. Tämä oli ainoa Isaac-levytys The Tallis Scholarsilta ja vuodelta 1991. Aikoinaan, noin vuonna 1500, Josquin Des Preziä pidettiin lähes universaalisti aikansa parhaimpana säveltäjänä, mutta Isaac kuului toiseksi parhaimpaan luokkaan. Kaikilla säveltäjillä näyttää tosin olevan hyvät ja huonot päivänsä. Levyn 6-ääniset motetit Optime divino ja Virgo Prudentissima ovat niin kauniita The Tallis Scholarsin esittäminä, että meinas tulla tippa öögaan. Jälkimmäinen sävellys tunnetaan myös nimellä Keisarimotetti (Kaisermotette), koska Isaac sävelsi sen työnantajalleen Pyhän saksalais-roomalaisen valtakunnan Maksimilian I:lle Innsbruckissa vuonna 1507 (score täällä). Maksimillian valmistautui kruunajaisiinsa, joten Isaac koetti varmasti viilata teoksestaan mahdollisimman vaikuttavan. Tämä Maksimilian on siis se Habsburg-suvun keisari, joka rakennutti Innsbruckin turistirysän Kultaisen Katon, valloitti alueita avioliitoilla ja sodilla (tässä järjestyksessä), suosi tieteitä ja taiteita, lainasi pankkiiri-Fuggereilta miljoona guldenia lahjoakseen valtakunnan vaaliruhtinaat äänestämään pojanpoikansa seuraavaksi keisariksi, ja jonka mukaan Regensburgin Maximilian hotellikin on nimetty. Tästä tuli vähän Baijeri-Tiroli-ikävä.

One response to “Syssy

  1. Kiva saada terveisiä sinulta sieltä kaukaa. Kirjoita ahkerasti, syksy täällä olisi muuten synkkä ja pimeä. Regensburgin Maximilian hotellissa olemme yövytty. Kauniit ovat alppimaisemat Baijeri-Tirolin seuduilla, ei ihme että ikävöit sinne. Japanissa on varmasti myös paljon mielenkiintoista ja kaunista katseltavaa jos vain työkiireet antaa myöden.

Kommentointi on suljettu.