h-number ja soffa-anekdootti

Fyysikoilla on tapana pistää toisiaan riviin/jonoon/junaan järjestykseen sen perusteella kuinka paljon heihin on viitattu toisten tutkijoiden julkaisuissa. Yleinen mitta on h-luku eli h-number. Se on määritelty niin, että tutkijalla on h-luku n, jos hänellä on vähintään n julkaisua, joihin jokaiseen viitataan vähintään n kertaa. Eli h-lukuun 10 tarvitaan 10 julkaisua, joihin on jokaiseen viitattu vähintään 10 kertaa. Tämä mitta on jostain syystä hyvin yleisesti käytössä ja sitä näkee grantti- ja työpaikkahakemusten arvioissa. Tämän metriikan käytöstä ollaan viime aikoina keskusteltu paljon tiedelehtien sivuilla. Paljon sitaatioita tarkoittaa yleensä hyvin näkyvää tutkimusta, mutta toisaalta h-luvun käyttö pistää toisinaan julkaisemaan monta pientä paperia sen sijaan, että keskittyisi tekemään yhden hyvin näkyvän hyvän paperin. Huonot paperit ja väärät tulokset eivät laske h-lukua.

Erityisesti japanilaiset ovat kuuleman mukaan tykästyneet h-lukuun. Yksi luku, jolla tiedemiehet saadaan hierarkisesti järjestykseen. Niin, mikä sen parempaa! Kuulin kollegalta h-lukuun liittyvän soffa-anekdootin. Erään suuren tutkimuslaitoksen tutkimusryhmän pomo A osti nimittäin tässä yksi kaunis päivä kalliin ja edustavan soffasysteemin toimistoonsa. Toisen tutkimusryhmän pomo B hämmästeli ja päivitteli juttua. Hän meni superpomo C:n juttusille ja kyseli, että mitä tämä tälläinen laitoksen rahojen tuhlaaminen oikein merkitsee. Superpomo C katsoi A:n ja B:n h-numberit ja tuli siihen tulokseen, että A:n h-number on suurempi kuin B:n, joten ostakoon kunnon edustavan soffan.

 

4 responses to “h-number ja soffa-anekdootti

  1. Himasella on kuulemma todella kovat sitaatti-kertoimet täällä Suomessa. Pakko olla kovan luokan tutkija, juu-u. Pointsit eivät tietenkään kerro sitä, että 95% sitaateista on luonteeltaan teilaavia. Odotan innolla milloin joku keksii Himanen.bot -puppugeneraattorin.

  2. Höh kaikki h-numberit kun ”huonot paperit ja väärät tulokset eivät laske h-lukua”. Mitä se todella halua kertoa tämä luku? En ymmärrä!

  3. Ja sit jos sä oot joku iso professori voi aina laittaa nimen tutkimusryhmän työpapruun, vaikka herra professori ei olisi tehnyt riviäkään työtä. Mutta se on eri asia: hän on johtaja.

Kommentointi on suljettu.