Maa järjestyy

Maanjäristyksiä on piisannut viime aikoina. Ollaan jo sekaisin laskuissa, mutta yli viisi kertaa ollaan yöllä herätty siihen, että järistys viskoo taloa. Pienetkin maanjäristykset kuulostavat muuten melkoiselta paukkeelta ja ryminältä, jos ollaan lähellä järistyskeskusta. Järistykset ovat tosin ohi yhtä nopeasti kun tulevat ja saapuu täydellinen hiljaisuus. Tässä vaiheessa käännän yleensä kylkeä ja nukahdan uudelleen.

Japanissa on maanjäristyksistä varoittava varhainen varoitusjärjestelmä. Maanjäristykset etenevät aaltoina ja maahan ja merenpohjiin upotettujen antureiden avulla voidaan laskea niiden eteneminen ja intensiteetti eri puolella maata. Varoitusjärjestelmä kuuluttaa (japaniksi) suurinpiirtein, että ”Tämä on maanjäristysten varhainen varoitusjärjestelmä. Varokaa pääjäristystä, joka saapuu nyt”. Luureihin saa maanjäristysappeja. Valitettavasti tuo kuulutus ja siihen liittyvä hiuksia nostattava melodia saapuu usein vasta silloin kun järistyksen pääaalto on pyyhkäissyt jo yli. Tänään oli Chibassa Tokion liepeillä yksi 5.4 magnitudin jysäys. Ei mikään hirveen iso, mutta näytti säikäyttävän aika monet, koska oli niin lähellä. Junat pysähtyivät varotoimena ja telkussa näytettiin infoa ja heiluvia pilvenpiirtäjiä.

Japani on pahasti useiden mannerlaattojen saumassa; Tyynenmeren laatta idässä, Okhotskin laatta pohjoisessa, Filippiinien laatta etelässä ja Euraasian laatta lännessä. Tyynenmeren laatta törmää Okhotskin laattaan vauhdilla noin 9 cm vuodessa. Kun laatat jäävät jumiin vuosiksi ja sitten jännitykset vapautuvat yht’äkkiä voi syntyä voimakkaimpaan kategoriaan kuuluva maanjäristys, mega-thrust maanjäristys. Näin kävi pari vuotta sitten kun Japaniin iski suurin siellä mitattu maajäristys, Suuri Koillinen eli Sendain maanjäristys. Tyynenmeren laatta siirtyi jopa 20 metriä länteen ja vapautuva energia oli luokkaa 600 miljoonaa kertaa Hiroshiman atomipommin energia. Ihmishenkiä menetettiin suoraan melkein 20 000. Nämä kaikki tämän vuoden järistykset ovat joidenkin mielestä vielä tuon suuren järistyksen jälkijäristyksiä. Toiset sanovat, että aktiviteetti on lisääntynyt viime aikoina. Jotkut paikalliset alkuasukkaat eivät edes herää yöllä vaikka maa vähän jysähtää. Ja yleisesti näihin järistyksiin suhtaudutaan täällä usein vähän shoganai-asenteella eli ”minkä sille mahtaa”. Ja tosiaan, minkä sille mahtaa. Ei siihen mannerlaattojen saumaan saa tungettua kakkosnelosta väliin stoppariksi. Jos tuhoa tulee niin rakennetaan uudestaan. Vaikka se olisi kylän temppelin 12. inkarnaatio.

One response to “Maa järjestyy

  1. Meidän pitäis kyllä ehkä ryhdistäytyä sen verran että avattaisiin joko ulko-ovi tai pihaovi kun noita isompia jysäyksiä tulee. Niistä kun ei tiedä josko pahenevat keskenkaiken ja jos talo menee vinoon, voi olla vaikea saada ovea auki.

Kommentointi on suljettu.