Ontake-san

Tulivuori Ontake-sanin purkauksen uhriluku näyttää nousevan päälle kolmenkymmenen. Kyseessä oli laavan höyrystämän pohjaveden räjähdyksenomainen purkaus, joka lennätti tulivuoren laen ilmaan kuin korkin pullosta. Satelliittikuvissa näkyy, että uusi kraateri on muodostunut vuorelle. Tämä on ensimmäinen kerta yli 20 vuoteen kun tulivuoren purkaus on suoraan vaatinut uhreja Japanissa. Huonoa onnea oli se, että kelit olivat hyvät retkeilylle, oli keskipäivä eikä tulivuori antanut seismologeille mitään etukäteisvaroitusta. Ainoa onni onnettomuudessa oli se, että kyseessä ei ollut magman suora purkaus. Siinä tapauksessa purkauspilven alle joutuneet kännykällä tapahtuman dokumentoineet henkilöt olisivat kaikki vain palaneet karralle. Purkauskaasut eivät tämän takia olleet myöskään tolkuttoman myrkyllisiä. Islannissa purkautuu tällä hetkellä tulivuori, jonka purkauskaasut sisältävät niin paljon rikkiä että yksikin henkäys tappaa.

Japanissa tulivuoria riittää. Pekästään Honshulla on 47 enemmän tai vähemmän aktiivista tulivuorta. Näitä kaikkia tarkkaillaan jatkuvasti ja jos jotain merkillistä ilmenee seismografeissa niin vuori laitetaan sulki. Mutta aina vuori ei ilmoita purkautumisaikeistaan. Töissä sensei muisti mainita, että Fuji on vanhoissa ennen vuotta 1707 tehdyissä piirroskuvissa vähän symmetrisempi kuin tällä hetkellä. Vuoden 1707 purkaus teki spontaanin symmetriarikon vuorelle. Tämän jälkeen Fuji on pysynyt suhteellisen rauhallisena. Vuonna 2011 oli aika kova 6.2 Richterin järistys vuoren alla, mutta mitään purkausta ei tapahtunut.

Ontake-sanin purkaus ei ole ainoa tälle vuodelle sattunut katastrofi. Kesällä rankkasateiden irrottama maanvyöry jyräsi asuinalueen tasaksi Hiroshimassa ja yli 70 menetti henkensä.

Mekin saatii taas pieni muistutus siitä, ettei asuta enää kuin Strömsössä kun Tokion alueella koettiin reilu viikko sitten voimakkain maanjäristys sitten vuoden 2011 Sendain maanjäristyksen. Meillä ei onneksi mennyt kuin pöytä nurin kotona, mutta T. oli vähän paniikissa. Ollaan muutettu 1. kerroksesta 3. kerrokseen, joten järistykset tuntuvat paljon kovemmilta. Tämä episodi tosin osoitti, että ei osata vielä käyttäytyä oikein järistyksen sattuessa. Selkärangassa ei ole, että ulos ei kannata rynnätä järistyksen aikana, joka voi kestää useita minuutteja. Olin järistyksen aikana töissä ja Rikenin päärakennus tuntuu olevan jotenkin vaimennettu, koska aika pehmeeltä tuntui reilu viikko sitten. Kollega oli Sendaissa 5. kerroksessa kun suurjäristys iski 2011 ja oli jo varma, että nyt tuli noutaja. Voin vain kuvitella.

Ehkä tämä rauhaton luonto on jopa aiheuttanut pienen filosofisen eron Japanin ja Euroopan välille. Sanotaan, että länsimaissa tiede eteni koska haluttiin valjastaa luonto, mutta Japanissa haluttiin pikemminkin elää luonnon kanssa sopusoinnussa. Luonto muuttuu ja mullistuu täällä, sille ei voi mitään. Kaikkea ei voi kontrolloida. Eli tämä shōganai asenne, eli minkä sille mahtaa. Ainoa keino on elää luonnonvoimien kanssa ja ymmärtää myötätuntoisesti, että ontake-sanit voi käydä kelle vaan.