Sevilla

Suurlähettiläiden hallin katto Sevillan Alcazarissa.

Suurlähettiläiden salin katto Sevillan Alcazarissa.

Kaksi tornia : vasemmalla Torre del Oro (kultainen torni) Almohad dynastian kaudelta 1200-luvun alusta ja oikealla Sevillan katedraalin Giralda kellotorni joka on entinen moskeijan minareetti. Giraldan yläosa on renessanssityylinen. Edessä Guadalquivir joki, jonka vartiaksi kultainen torni rakennettiin.

Kaksi tornia : vasemmalla Torre del Oro (kultainen torni) Almohad dynastian kaudelta 1200-luvun alusta ja oikealla Sevillan katedraalin Giralda kellotorni mikä on entinen moskeijan minareetti. Giraldan yläosa on renessanssityylinen. Edessä Guadalquivir joki, jonka vartiaksi kultainen torni rakennettiin.

Alcazarin sadevesivarastot.

Alcazarin sadevesivarastot eli Los Baños de Doña María de Padilla.

Cadiz beach.

Cadiz Atlantin rannalla.

Cadiz

Cadiz beach.

Käväisin moikkaamassa yhteistyökumppaneita Sevillassa. Oli erittäin hyödyllinen keikka. Vaikka sähköpostit ja videokonferenssit yms. ovat olemassa ne eivät kuitenkaan voita sitä, että kokoonnutaan samaan huoneeseen pähkäilemään jotain fysiikan ongelmaa. Päätettiin miten annetaan yhdelle paperille viimeinen loppusilaus. More to follow. Finanssikriisit olivat nakertaneet fysiikan osaston budjetit minimiin. Jatko-opiskelijat eivät saaneet palkkaa eikä matkarahoja juurikaan ollut. Infrastruktuuri oli kuitenkin ihan kunnossa, ihmiset koulutettuja ja työttömiä ja junat kulkivat aika tyhjinä. Jäi vähän sellainen kuva, että tämä finanssikriisi on tekemällä tehty.

Siinä sivussa tuli T:n kanssa tutustuttua Sevillan kaupunkiin ja viikonloppuna oltiin myös Atlantin rannalla Cadizissa. Oli lokakuun loppupuoli ja kelit olivat aurinkoiset ja paljon päälle +30C päivällä. Isännät muistuttivat tosin, että tämä on pikkasen epätavallista vaikka ei ihan tavatonta. Sevilla kun on yksi Euroopan lämpimimmistä paikoista.

Kaupunki oli mielenkiintoinen. Pieni katsaus historiaan : Umayyad kalifaatti valtasi varhaiskeskiajalla länsigooteilta lähes koko Espanjan mukaan lukien Sevillan. Katoliset kuninkaat ja ruhtinaat valtasivat myöhemmin Espanjaa takaisin pala palalta, mutta Sevilla oli islaminuskoisten moorien vallassa yli 500 vuotta vuosien 712 ja 1248 välillä. Tämä jätti selkeän leimansa kaupunkiin ja moorien vaikutus jatkui myös tämän jälkeen. Kristityt ja islaminuskoiset elivät Espanjassa pitkään rinnakkain ja islamilainen kultuuri vaikutti suoraan muun muassa rakennustaiteeseen myös sen jälkeen kun hallitsijat vaihtuivat katolisiksi. Tästä vuorovaikutuksesta syntyi mudéjar-tyyli. Palatsit ja kristityt kirkotkin saivat arkkitehtuurisia vaikutteita ja suoria lainoja islamilaisesta taiteesta, mm. rytmiset geometriset muodot ja koristukset.

Islaminuskoiset moorit säilyttivät katolisten hallitsijoidenkin alla keskiajalla uskontovähemmistön aseman, mutta 1500-luvun puolivälissä tapahtui kuitenkin käänne. Espanja rikastui ja siirtyi kultaiseen aikakauteen siirtomaista saadun vaurauden myötä. Samalla kristittyjen suhtautuminen islaminuskoisiin muuttui ja heidät pakotettiin kääntymään kristinuskoon. Lopulta 1600-luvun alussa lähes kaikki mooritaustaiset karkoitettiin Espanjasta. Mudéjar-tyyli hävisi tämän myötä ja taide sai enemmän vaikutteita keski-Euroopasta ja muuttui raskaaksi ja joskus pröystäileväksi.

Mudéjar-tyylin helmi on Sevillassa Alcazar-palatsi puutarhoineen. Turistit ja filmiryhmät näyttävät tunkevan sinne kaikki. Palatsi oli sulki yhtenä päivänä koska Game of Thronesin seuraavaa kautta oltiin filmaamassa siellä. Päästiin T:n kanssa kuitenkin yksi iltapäivä jonon ohi netistä ostetun lipun avulla mutta meinasi kuitenkin aika loppua kesken kaikkea katsellessa. Palatsi on nimittäin iso ja kaunis.

Tykästyin paikalliseen tapaan lantrata punkkua soodalla tai sitruunamehulla. Juoma tunnetaan nimellä tinto de verano eli kesäpunkku tai tinto de verano limón, jos siinä on sitruunaa mukana. Kun kesällä on tukalan kuuma harva jaksaa litkiä punkkua janoonsa eikä kalja maistu kaikille, joten jäillä tarjoiltu tdv on raikas ja siinä on alkoholia vain 3-4%. Joissain paikoissa sitä sai pullossa ja joskus se blandattiin suoraan viinistä ja mehusta tiskillä. Maistuu vähän sangrialta, mutta sangria on yleensä paljon väkevämpää.

4 responses to “Sevilla

  1. Kiitos matkakertomuksestasi. Erityisen hienoja nuo kaksi kuvaa Cadizin rannalta. Mukavaa syksyä!

Kommentointi on suljettu.