Syksyn sekalaisia

Pääministerimme hajoitti parlamentin ja kaduille on taas raahattu vaalijulistetaulut. Katsotaanpa laskiko hra Abe korttinsa oikein. Jos hän saa tulevassa parlamentissa asemansa vahvistettua seurannee kiisteltyjä perustuslainmuutoksia. Tämän jälkeen hänelle jää vielä monta vuotta aikaa korjailla kannatuslukemia, jotka ottavat varmasti vähän takapakkia. Toisaalta Aben suosio on nyt jo ennätysalhaalla, koska talous on junnannut paikallaan ja veroja on korotettu.

Täällä alkaa syksy nyt puskemaan viimein päälle. Lehtipuhaltimet ulisevat duunissa ja lämpötilat laskevat. Tuollaista 17-18C sisällä nyt. Huomattiin, että parvekkeen ovista vetää niin että pöllöverhot heiluvat. Talvivaatteet on kaivettu kaapeista ja tsekattiin, että miten tuon aircon voi laittaa puskemaan lämmintä ilmaa sisälle, siis sitten kun jaksu kylmyyteen loppuu. Viikonlopulla käytiin T:n kanssa Yokohaman Chinatownissa (vähän tungosta) ja katseltiin syksyn värejäkin.

Duunissa pomo-sensei esitteli kaiutinta, jonka hän oli rakentanut paksun bambupuun varteen. Tämän bambun hän oli kuulemma katkaissut miekallaan aikoinaan testilyönnillä (tameshigirillä). Muuten hieno kaijari, mutta muutama design faultti siinä näytti olevan. Koppa ammotti aukinaisena.

Kollega täytti vuosia ja olimme T:n kanssa synttäribileissä viikonloppuna. Oli kivaa olla vähän ihmisten ilmoilla vaikka keskustelut menivät japanilaisten vieraiden kanssa vähän samaa rataa. ”Suomi? Eikö se ole kylmä maa! Oletko nähnyt paljon revontulia etc.” Mutta jostain on tietenkin keskustelut aloitettava. Outo yhteensattuma oli myös törmätä sattumalta kahteen Delftistä kotoisin olevaan tutkijaan. Bileiden lopuksi kollega kilisti lasia ja hän kiitti naisystävänsä kanssa kaikkia muistamisesta ja he ilmoittivat myös noin ohimennen yllättäen, että olivatkin olleet kaupungintalolla (lue ”maistraatissa”) aikaisemmin viikolla. Sen takia odotetaan nyt keväälle kutsua vähän toisenlaisiin kemuihin.

Sensei täyttää duunissa myös pyöreitä vuosia ja suunnitteilla on yhdistetty alkutalven nabe-juhla ja synttäri. Viime vuonna näitä kemuja kiiteltiin ja niistä puhuttiin vielä pitkään. Ruisleivätkin menivät silloin sen sileän tien. Pitäisiköhän tänä vuonna tehdä oikein synttärikaakku?

Itsetehdystä luumuviinistä (umeshusta) tulikin hämmentävän hyvää. Mutta luumut olivatkin Kishun luumuja, se selittääkin asian täysin (hehe). Seuraavana vuorossa limoncelloa Hiroshima-sitruunoiden kuorista. Kunhan jaksan laittaa pöntön taas ”tulelle”.

Ens vuosi on lampaan vuosi. Uuden vuoden korteissa poseeraa hymyilevä valkoinen lammas. Pakko siis olla hyvä vuosi.

Toinen yritys saada luottokortti Japanissa karahti kaiken vaivan jälkeen siihen, että pankki seuloi mut epäilyttävien joukkoon. Kuulemma ei mitenkään edes erikoista kohtelua meitä mamuja kohtaan. Tämä on joskus vähän vaikea maa. Vähän pöljää käyttää saksalaista luottokorttia täällä kun se ei edes aina toimi.

Kuka muistaa vielä japanilaisen Hayabusa-luotaimen, joka toi Itokawa-asteroidilta näytteitä Maahan vuonna 2010? Kaikesta draamasta huolimatta projekti oli suurmenestys. Nyt Japanin avaruusjärjestö JAXA on saanut valmiiksi vieläkin paremman Hayabusa versio 2.0:n, joka lähetetään mielikuvituksettomasti nimetylle asteroidi (162173) 1999 JU3:lle Tanegashimasta tänä sunnuntaina 30.11.2014 klo 13:24 JST. Sään ja tekniikan suosiessa laukaisua H-2A raketin nokassa voi katsoa tästä linkistä. Vain aamuvirkuille : 13:24 JST on 6:24 Suomen aikaa. Tämä Hayabusa on varustettu mm. ammuksella jonka avulla kilometrin kokoiseen asteroidiin tehdään pieni monttu josta luotain suunnitelmien mukaan kokoaa näytteitä jotka eivät ole olleet avaruussään ja kelien armoilla miljoonia vuosia. Aikataulun mukaan luotain laskeutuu asteroidille joulukuussa 2020. Laittakaahan ylös kalentereihinne!

Viimeksi keväällä nähtiin Yakushiman matkalla H-2A:n laukaisu ja mietittiin jo hetken josko mentäisiin katsomaan Hayabusa 2:sta nyt vähän lähempää Tanegashimasta. Valitettavasti jaksu on tällä hetkellä vähän vähissä ja yhteydet loppuunmyydyt sille viikonlopulle. Jaksu liittyy siihen, että jouduin lopettamaan erinomaisesti toimineet antiviraalit ja pari vuotta piinanneet oireet palasivat parin päivän kuluttua tästä. No sainhan itseni takaisin edes kolmeksi kuukaudeksi, jee.

3 responses to “Syksyn sekalaisia

Kommentointi on suljettu.