Minami-Alps

Minami-Alps 南アルプス eli eteläiset Alpit on vuorijono Chūbu seudulla Japanissa noin 150 km Tokiosta länteen. Sitä kutsutaan myös Akaishi vuoriksi (punakivivuoret) mutta länsimainen nimitys on juuttunut kieleen ja sitä käytetään useimmiten. Tämä vuorijono on massiivinen: Fujin jälkeen Japanin toiseksi korkein vuori Kita-dake 北岳 eli Pohjoinen vuori (3193 m) on täällä. Kita-daken huipulla on myös jotain mitä Fujin huipulla ei ole : Fujin symmetrisen kauniit rinteet näkyvät sieltä erinomaisesti vain 50 km kaakossa. Huipulla ei ole myöskään yleensä kovaa ruuhkaa. Eteläisen sijainnin takia rinteet ovat kesällä hyvin vihreitä. Vain vuoren huiput ja harjanteet ovat puurajan yläpuolella. Kivilaji on Fujista ja pohjoisen Yatsugatake tulivuoriryhmästä poiketen sedimentaarista vanhaa ja suhteellisen kulunutta kiveä. Maasto on sen takia helpompi kävellä. Korkeuden takia jotkut alueet voivat olla lumen peitossa vielä heinäkuussakin mutta vaelluskausi on Golden weekista myöhään syksyyn. Vuoriryhmä on jo legendaarinen ja hyvin suosituksi tullut japanilaisten parissa ja erittäin suositeltava vaelluskohde.

Kita-dakelle pääsee Kōfun kaupungin kautta. Kōfun asemalta on vielä kahden tunnin bussimatka Hirogawaraan 広河原 (south exit, ulkona laituri nro 6), josta polku alkaa. Kännykkäkentät ovat huonot vuorien katveessa (docomo ja hätäpuhelut saattavat toimia, softbankku ei toimi). Hirogawara on 1500 m korkeudessa ja se on pitkän mutkittelevan tien loppupistessä. Polku Kita-dakelle lähtee joen ylittävältä riippusillalta. Tie Hirogawaraan on sulki tavallisilta autoilta, koska tie on huonossa kunnossa ja hyvin kapea. Autolla saapuvien pitää parkkeerata Ashiyasun parkkipaikalle ja ottaa bussi sieltä. Kofun asemalta lähtevä bussi pysähtyy siellä. Bussin aikataulu on täällä (japaniksi). Opaskirjan mukainen aika Kita-daken huipulle on noin 5-6 tuntia, mutta hyväkuntoiset pääsevät paljon nopeammin. Bussi ei kulje kovin usein joten paluu Tokioon saman päivän aikana ei ole mahdollista (ehkä se on marginaalisesti tehtävissä erittäin hyväkuntoisille tai toinen vaihtoehto on yöpyä Kofussa ja ottaa ensimmäinen bussi, joka menee ennen viittä aamulla). Muussa tapauksessa vuorella joutuu yöpymään, mikä on sekin erittäin suositeltava vaihtoehto. Vuoren rinteillä on pari mukavaa mökkiä jossa voi yöpyä : Kita-dake-kata-no-koya (北岳肩の小屋)  3000 m korkeudessa aivan Kita-dake huipun alla and Shiraneoike mökki (白根御池小屋) alempana 2250 m korkeudessa. Varauksia ei tarvi tehdä.

Polut ovat helppoja kävellä ja joissakin paikoissa löytyy puisia portaitakin helpottamaan kulkua. Polut ovat tosin suhteellisen jyrkkiä, keskimäärin noin 35%. Ne soveltuvat sen takia hyvin myös treenaukseen. Lähdin Minami-Alpsille trail running mielessä. Sadekausi oli päättynyt pari päivää sitten ja viimein oli kuiva lämmin ilma ja lähes pilvetön taivas. Otin varhaisen limited-express Azusa junan Tokion Shinjukusta klo 7 ja sitten bussin Kofusta Hirogawaraan. Sieltä lähdin juoksemaan polkua klo 11:00. Mulla oli vain kevyet kengät ja reppu jossa oli lämmintä vaatetta ja juotavaa. Google väitti että Shiraneoike mökki olisi sulki (”permanently closed”) mutta mökki olikin auki ja business as usual. Koska sääkin pysyi hyvänä niin olisin voinut jättää repun kotiinkin, mutta varahan ei venettä kippaa. Yöt ovat kylmiä ylhäällä tähänkin aikaan vuodesta. Lenkki ylös vuorelle meni sujuvasti ja näkymät olivat aivan mahtavat. Kita-daken mökille 3000 metrin korkeuteen pääsin ajassa 2:57 koko matkan lähes maksimirasituksella liikkuen. Jostain syystä tällä kertaa ei korkeus tuntunut missään toisin kuin toukokuun lopussa Yatsugataken keikalla. Mulla oli suunnitelmissa palata saman päivän aikana Tokioon joten mun piti skipata huippu ja lähteä mökiltä alas, että ehtisin viimeiseen bussiin joka meni 16:40 Hirogawarasta. Laskeutumiseen meni 2:20 ja pitkä lasku tuntuu tänään jaloissa (DOMS!). Bussi oli täpötäynnä ja sain seistä kun dösä kaahaili neulansilmäkurveissa jyrkänteen reunalla. Sadekauden päättyminen oli saanut kaikki japanilaiset ulos koloistaan.

Ens kerralla voisi ehkä ottaa vähän vähemmän rivakalla ohjelmalla ja köllöttelemällä ylhäällä enemmän. Paikka oli sen verran mukava!

Riippusilta polun alussa.

Riippusilta polun alussa.

runtastic2015-07-11_16_26_49

Polku on varusteltu.

Polku on varusteltu.

Ylhäällä harjanteella. Kotaro-vuori taustalla .

Ylhäällä harjanteella. Kotaro-vuori taustalla .

Polku ylös Kita-dakelle.

Polku ylös Kita-dakelle.

Kita-daken mökki 3000 m korkeudessa. Huippu taustalla puolen tunnin vaelluksen päässä.

Kita-daken mökki 3000 m korkeudessa. Huippu taustalla puolen tunnin kävelyn päässä.

One response to “Minami-Alps

  1. Mukava vaellusmatka ja tarkkaakin tarkempi kertomus! Jylhiä vuorimaisemia löytyy läheltä Tokiota.

Kommentointi on suljettu.