Tokio – scorchio

Kun Tokiossa on kuuma onkin sitten todella kuuma. Helleaalto on ollut päällä jo pitkään ja sairaalat täyttyvät vanhuksista, jotka ovat saaneet lämpöhalvauksen. Yli +35C oli yli viikon (ennätys kuulemma) ja kun ilmankosteus on korkea tuntuu ilma paljon päälle neljäkymmentäasteiselta. Käytännössä ulos kun menee iho on heti kostea ja dehydraatio vaanii. Firman ruuhkainen uima-allas on ollut ahkerassa käytössä ja ilmastointilaite pelastaa yöunet. Ennen olen lähinnä tykänny kuumasta, mutta tää on mennyt kovasti jo pahoinvoinnin puolelle.

Jotkut sentään tykkäävät tästä helteestä. Mun basilikat kasvavat nopeammin kuin mitä kulutetaan ja yksi isossa ämpärissä oleva T:n habanero on niin valtava, että pitäisi varmaan viedä se johonkin maatalousnäyttelyyn. Se saisi varmasti palkintohabaneron prenikan. Chilisatoa tulee niin ettei lohikäärmekään pystyisi syömään kaikkea. Löysin basilikan seasta yksi ilta gekkon piilottelemasta. Gekko on kuulemma täällä hyötyeläin, joka slurppailee kaikki tuhohyönteiset kasveista. Toivottavasti se gekkonen syö chilien kirvat poijes.

Jonkin verran ollaan pystytty Tokiossa dallailemaan iltasella. Kerran oltiin naapureiden kanssa katsomassa Kita-machin kaupunginosan Awa-odori festivaalia. Awa-odorit ovat Tokion suurimpia tanssifestivaaleja. Ei oikein tiedetty siitä mitään ennen kuin naapurit raahasivat meidät sinne. Tanssiryhmät kulkivat kadulla ja koreografiat vaikuttivat ajoittain vähän kuin humalaiselta kävelyltä. Myöhemmin luettiin että tämä festari onkin tosiaan syntynyt siitä kun kerran kauan sitten Awa provinssin daimyo rakennutti linnan ja avajaisissa jengi hörppi vähän liikaa sakea. Joku sai idean ruveta tanssimaan ja niin koko joukko alkoi huojuen tanssia ja laulaa rumpujen ja muiden soittimien säestyksellä. Laululla on sanat jotka menevät suurin piirtein niin, että ”Tanssijat ovat typeryksiä, mutta niin ovat katsojatkin. Typeryksiä ollaan kaikki, joten miksi ei tanssittaisi!”

Kita-machi Awa-odori festival.

Kita-machi Awa-odori dance festival.

Yattosa, yattosa!

Yattosa, yattosa!

In other developments: Sendaissa oli hyödyllinen konferenssi. Paikka on 300 km Tokiosta pohjoiseen, mutta siellä ei ollut valitettavasti kuin muutama aste viileempää. Ob-exkursio oli Matsushiman oudon muotoisille saarille. Alue sai pahasti tsunamista vuonna 2011, mutta saaret suojelivat pahimmalta. Hiroshiman siviilien kärvennyksestä tuli 70 vuotta tänä vuonna. Jostain syystä ihmiset pohtivat ja pähkäilevät vieläkin kovastipaljon oliko se nyt sittenkään ihan välttämätöntä, viisasta ja optimaalista. Herättiin aamulla kuuntelemaan kun kello sanoi bong 8:15 aamulla. Tämä 6 vuotta sitten tehty visiitti tuli mieleen.

Kanejiman saari Matsushiman saaristossa.

Kanejima island in the Matsushima group.

Kannon in Zuiganji temple.

Kannon in Zuiganji temple.

One response to “Tokio – scorchio

  1. Hellettä teillä on minusta ihan liikaa. Onneksi on uintimahdollisuus työpaikan vieressä. Kiitos hienoista kuvista.

Kommentointi on suljettu.